Lékaři letěli k transplantaci jater, mise skončila tragicky

Bukurešť - Nouzové přistání v lesích na severozápadě Rumunska nepřežili dva členové zdravotnického týmu letícího k transplantaci jater. Případem se začal zabývat rumunský premiér Victor Ponta, který nařídil nehodu vyšetřit. Zranění cestující totiž čekali více než čtyři hodiny na záchranu, než je objevili místní obyvatelé. Záchranáři na místo dorazili ještě později.

Vyšetřování by mělo podle premiéra odhalit, jak je možné, že reakce záchranných složek byla tak pomalá a že se letadlo dlouho nedařilo lokalizovat. V místě neštěstí nicméně panovala silná mlha a záchranáři se rovněž museli potýkat s hlubokým sněhem.

Letoun převážel zdravotníky z Bukurešti na západ Rumunska, když byl přinucen kvůli špatné viditelnosti nouzově přistát v horách ve výšce 1400 metrů. Při přistání v lesním masivu pasažéři utrpěli četné pohmožděniny a zlomeniny.

První zmínka o transplantacích jater v odborné literatuře je již z roku 1955 Americký lékař Welch se spolupracovníky prováděl transplantace jater v experimentu u psů na různá místa dutiny břišní, kdy ponechával v břiše původní játra. Vzhledem k tomu, že nebyla podávána žádná imunosupresiva, která by bránila rejekci, docházelo během několika dnů k zániku funkce štěpů. Teprve mnohem později se zavedením léku azathioprinu, který se řadu let používal k potlačení odhojovací reakce (tzv. rejekce), bylo dosaženo delšího přežívání štěpů.

Během 40 let se názory na indikace transplantací jater významně měnily. V počátečním období byly nejčastější indikací nádory jater. Z chirurgického pohledu byly tyto operace relativně jednodušší než transplantace nemocných s pokročilou jaterní cirhózou, kde je vysoké riziko krvácivých komplikací, informuje zdravi.e15.cz.

Dlouhodobé přežívání pacientů s jaterními nádory však bylo velmi nízké. Příčinou vysoké úmrtnosti je výskyt recidiv jaterních nádorů při podávání imunosupresivní léčby. V dalších obdobích v indikacích transplantace jednoznačně převládla chronická onemocnění jater, která vedou k jaterní cirhóze.

Související

Záběry pádu letounu v Sao Paulu se objevily na sítích. (9.8.2024)

Led mohl být příčinou smrti 62 lidí na palubě letadla v Brazílii

Nastal pokrok ve vyšetřování srpnové tragické letecké nehody v Brazílii, kterou nepřežilo všech 62 lidí na palubě. Podle v pátek zveřejněné oficiální zprávy hlásila posádka krátce před nehodou poruchu systému odmrazování. Informoval o tom Guardian s odkazem na agenturu Reuters. 

Více souvisejících

Letecké nehody transplantace

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 59 minutami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Lavrov: Moskva bude bránit své zájmy v Arktidě. Diplomaticky i vojensky

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru zveřejněném v pátek uvedl, že Moskva bude bránit své zájmy v oblasti Arktidy diplomatickými i vojenskými způsoby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy