Kvůli pandemii covidu-19 se šíří nejen koronavirus, ale i některé trendy spojené s tím, že se miliony lidí ocitly v domácí karanténě a mají náhle více času i chuť naučit se něco nového. V Německu, podobně jako jinde v Evropě, propadli domácímu pečení a z prodejen po tunách mizí mouka a kvasnice. Amatérští pekaři se věnují zadělávání těsta a jeho kynutí a hnětení tak, jako už dlouho ne. A jejich odhodlání a vášeň dělají radost i profesionálům, napsala agentura DPA.
Sonja Scherferová si rozhodně nemůže stěžovat na nudu: její nejstarší dcera chodí do první třídy a během jejího on-line vyučování se musí postarat o dvě mladší děti a zvládat vlastní zaměstnání. Když jsou večer potomci v posteli, najde si ale mladá Berlíňanka čas na pečení chleba. "Nemám hnětací stroj a všechno dělám ručně. Je to relax a dobrý odpočinek od intelektuální námahy," vypráví učitelka. "A taky je hezké mít vlastní chleba," dodává Scherferová, která v prosinci na recept narazila náhodou na internetu a tak s pečením začala.
Špalda, pšenice nebo žito, se semínky nebo bez, z formy nebo z plechu - receptů a variant se dá na síti najít nespočet. Fotografie křupavých výtvorů se pak objevují třeba na facebooku, kde skupinám domácích pekařů týdně přibývají tisíce nových členů. Obrovský zájem o domácí výrobu chleba potvrzuje také autor knih o pečení a bloger Lutz Geissler.
"S růstem počtu nakažených a první karanténou mi narostla čísla čtenářů blogu. Zvýšila se trojnásobně asi na 350.000 návštěvníků za měsíc," uvádí autor blogu Ploetzblog, původním povoláním geolog, který pořádá i on-line kurzy.
Na otázku, proč se lidé hromadně vrhli na pečení chleba a ne třeba koláčů, ale nezná odpověď ani on. "Chleba znamená přežití. A když si ho upeču sám, tak dokážu přežít spíš," dodává možné vysvětlení psycholog Christoph Klotter. Roli podle něj hraje i historická zkušenost. "Chleba je prostě pro Němce základní potravina. Před 200 lety se celé dny jedl jen chleba, kaše a brambory," dodává.
Chléb je navíc i důležitou součástí kulturní identity. "Goethův Werther se zamiluje do Lotte právě ve chvíli, kdy krájí chléb a rozděluje ho dětem," dává Klotter další příklad. V neposlední řadě může být pečení náhradou za chybějící kontakt s lidmi.
Výrobci vybavení pro pečení a pekaři mají z tohoto vývoje radost. "Tržby nám narostly o 300 procent," tvrdí například Birgit Freitagová z Reutlingenu, která prodává produkty firmy Pampered-Chef - například formy na pečení chleba. Z pekařské horečky profituje i berlínský podnik BakeNight, který pořádá pekařské kurzy - nyní kvůli pandemii výhradně on-line. Od začátku měsíce se na kurzy nazvané "Chleba z kvásku", "Housky" či "Bagety" přihlásilo už více než 1200 účastníků.
Díky vlastnímu pečení také spousta lidí poprvé zjistila, jak časově náročná a namáhavá činnost to je, říká šéf spolku malých německých pekáren Daniel Schneider. "Tahle zkušenost přinesla změnu postoje ke kvalitnímu chlebu a k prvotřídním výrobkům řemeslných pekáren," domnívá se. Malí pekaři už léta bojují proti konkurenci supermarketů a diskontů s jejich jednotvárnou, ale cenově příznivou produkcí. A počet malých pekáren klesá. Loni například v Německu fungovalo kolem 10.500 pekáren s částečně ruční výrobou, v roce 2008 to ještě bylo na 15.000.
Lutz Geissler patří k těm, kteří proti tomuto trendu bojují. Se svou partnerkou si chce tento 37letý zkušený pekař otevřít v Hamburku vlastní podnik. A vyhlídky má dobré, protože po řemeslném chlebu je nyní velká poptávka. Potvrzuje to i hamburský majitel pekárny Sören Korte, který svůj obchod otevřel uprostřed pandemie. "Lidé u mě naštěstí stojí fronty," raduje se podnikatel.
Související
Německo zatklo muže za špionáž v europarlamentu pro Čínu. Peking reaguje
V Bayreuthu zatkli 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu
Německo , recepty, vaření - , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 1 minutou
'Smrt režimu.' Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii
před 30 minutami
Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády
před 58 minutami
Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší
před 1 hodinou
Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi
před 1 hodinou
EuroZprávy.cz pořádají podcast na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky
před 1 hodinou
Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům
před 1 hodinou
Lipavský: Ruský imperialismus je největší hrozbou. Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ubránila Rusku
před 2 hodinami
Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti
před 3 hodinami
Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu
před 3 hodinami
Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině
před 3 hodinami
Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300
před 4 hodinami
Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí
před 5 hodinami
Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko
před 5 hodinami
Školačky v Kutné Hoře rozrušila hodina s psycholožkou. Zasahovala záchranka
před 5 hodinami
Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy
před 7 hodinami
Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou
včera
RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu
včera
Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem
včera
Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím
včera
Bělorusko obvinilo Litvu z dronového útoku. Nesmysl, reaguje Vilnius
Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.
Zdroj: Libor Novák