Hrozí vám nebezpečí, varoval vůdce krymských Tatarů. O co jde?

Reportáž - Ve dnech 17. až 19. března se v Praze v rámci festivalu Kulturus konal festival CrimeanSOS, který se snažil upozornit na osud Krymského poloostrova. Festival zahájila beseda s Refatem Čubarovem, vůdcem krymských Tatarů a předsedou krymskotatarského Medžilisu.

Pronásledování Tatarů

Čubarov upozornil, že situace je pro krymské Tatary v současnosti velmi složitá. Dle jeho slov probíhá ze strany Ruska nátlak a teror proti krymským Tatarům. Ten se projevuje jednak jako perzekuce jednotlivých vlivných osob, tak i jako soudní řízení, které probíhá ohledně krymskotatarského Medžilisu.

To oficiálně jedná o tom, zda je Medžilis, exekutivní orgán zastupující krymské Tatary, extremistickou organizací. Podle Čubarova jde ale jen o poslední krok Ruska ve snaze o „dezintegarci krymskotatarského národa."

Čubarov také popřel, že by se krymským Tatarům dostávalo nějaké větší podpory ze strany Tatarů žijících v Tatarstánu. „V Rusku není žádné místo, kde by se lidé mohli svobodně rozhodovat o vlastním osudu a svobodně se vyjadřovat – vše se podřizuje Putinovi," uvedl a dále vysvětlil, že jiné národy jsou jim jazykově i kulturně bližší.

Připomenul, že se před anexí Krymu snažili ruští Tataři krymské Tatary přesvědčit, že se jim v Rusku bude žít lépe. Podle Čubarova by ale „byli slepí, kdyby jim uvěřili, protože vidí, jak se Rusové chovají k vlastním lidem."

Krym v krizi

Čubarov promluvil i o hospodářské situaci na Krymu. Podle něj je celkově ekonomická situace na Ukrajině špatná, protože z jejího území odešly všechny velké podniky. Zhoršila se tak ekonomická situace celého regionu.

„Ve zprávách všichni hovoří o tom, jaký mají skvělý život. Ale my s nimi mluvili a víme, jaká je pravda. I lidé, kteří tehdy běhali s ruskými trikolórami, jsou dnes zklamaní." Podle Čubarova je Krym pro Rusko „ekonomickým peklem", kterého se ale Rusko nemůže vzdát, protože jde o významné vojenské centrum.

Při dotazu, zda se bojí o vlastní bezpečnost, Čubarov uvedl, že „jestliže si ruská moc dá něco za cíl, vždy to splní." Dále vysvětlil, že likvidace opozice a politické vraždy nejsou v případě ruského režimu ničím zvláštním a připomněl případ Alexandra Litviněnka.

„Politické vraždy opozice byly běžné za Stalina a jsou běžné i za Putina," řekl a dodal, že než o vlastní bezpečnost mu jde o bezpečnost svého národa.

Kde se Putin zastaví?

Čubarov také podotknul, že Ukrajina promeškala svou příležitost posílit, zatímco Rusko vedlo válku s Čečenskem. Právě to totiž podle něj udělaly ostatní státy – využily toho, že se Rusko plně soustředilo na Čečensko.

Čubarov varoval, že se Česká republika cítí ve Střední Evropě bezpečně, ale „v Pobaltí je to jinak. I Polsko a Rumunsko pociťují reálnou hrozbu a jen málokdo se tam snaží Rusko ospravedlnit. Čerpají totiž z historické zkušenosti a v tom se od Čechů liší. Je třeba, aby všichni měli stejnou představu o tom, čeho chce Putin dosáhnout a kde až se zastaví."

Na závěr dodal, že je podle něj klíčové, aby byl svět schopný na možné negativní kroky Ruska okamžitě reagovat, a to například izolací bankovní sféry či energetiky. Uvedl, že „Rusové žijí v mýtech" a o úmyslech Putina je proto nelze přesvědčit. „Ale oblast, kde je možné zasáhnout, je finanční situace oligarchů a lidí, kteří Putina obklopují," dodal.

Související

Refat Čubarov

Pravda o anexi Krymu: Promluvil vůdce krymských Tatarů

Reportáž - Včera, 17. března, začal v Praze festival CrimeanSOS, který se koná v rámci festivalu Kulturus a který chce upozornit na osud Krymského poloostrova před i po jeho anexi Ruskem v roce 2014. Festival zahájila beseda s Refatem Čubarovem, vůdcem krymských Tatarů a předsedou krymskotatarského Medžilisu.

Více souvisejících

Refat Čubarov Krym Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

včera

Čech jde v Německu do vězení za krádež šperku, který náležel papeži

Třiapadesátiletého Čecha poslal bavorský soud na dva a půl roku do vězení za krádež pektorálu papeže Benedikta XVI., informoval deník Berchtesgadener Anzeiger. Šperk v podobě kříže na řetízku by se mohl brzy vrátit do kostela v bavorském Traunsteinu.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy