Slavný klášter Šao-lin? Dnes jde především o kung-fu byznys

Peking - Buddhistický klášter Šao-lin, jehož mniši vytvořili proslavenou školu kung-fu, ročně navštíví přes 1,5 milionu turistů. Opat, který je zároveň poslancem čínského parlamentu, nedávno čelil podezření z korupce. Z místa se již vytratila jeho duchovní podstata.

Za komercializací 1500 let starého šaolinského chrámu a tamních škol kung-fu, které v současnosti vystupují po celém světě včetně České republiky, stojí nejvýše postavený duchovní kláštera Š' Jung-sin.

V roce 2015 na jistou dobu zmizel z očí veřejnosti, když byl obviněn ze zpronevěry. Kritici poukazovali na nákladné dary, jako například automobil SUV značky Volkswagen a drahý oděv protkávaný zlatem, a stěžovali si, že nejvyšší představený odklonil chrám od základních principů buddhismu, jimiž jsou skromnost a jednoduchost.

Ve zprávě vyšetřovatelů z letošního února se podle listu Financial Times ovšem uvádí, že několik milionů jüanů, které v letech 2010 až 2012 opatovi daroval jeden z jeho učedníků, bylo použito na rozvoj chrámu a podporu studia žáků. Také opatovy finanční podíly v různých firmách jsou podle zprávy vedeny jménem instituce a 15 automobilů je registrováno na chrám, nikoli na mnicha samotného. Letos v únoru vládní vyšetřovací tým v provincii Che-nan opata veškerých obvinění zbavil.

Ať už je pravda o opatovi jakákoli, při prohlídce chrámu návštěvník nepochybuje, že Šao-lin je v současnosti především byznys. Kde se kdysi mniši stranou od civilizace oddávali meditaci, proudí dnes nekonečné zástupy turistů.

K fotografování a natáčení je toho v chrámovém komplexu opravdu hodně. Na seřadišti po vstupu do chrámu stojí v řadách desítky studentů kung-fu v červenočerných teplákových soupravách, kteří trénují skoky, výkopy, výpady i techniky s dlouhou tyčí. Ve školách kung-fu v okrese Teng-feng, pod který Šao-lin spadá, studuje 60.000 žáků. Studium na místních školách je v Číně stále nesmírně prestižní a děti jsou sem přijímány od pěti let.

Zlatým hřebem prohlídky chrámu je vystoupení škol kung-fu. Čtvrthodinové představení je zakončeno rádoby humornou scénou, kdy jsou na pódium pozváni tři dobrovolníci z řad diváků. Odvážlivci mají napodobovat prvky kung-fu po skutečných studentech tohoto bojového umění. Ti přecházejí od jednoduchých, pomalých pohybů postupně k náročnějším cvikům a končí kopy s obrátkou. Dobrovolníci neobratně vrávorají a čínské publikum se dobře baví.

Chrám, který se nachází v krásném přírodním prostředí na úpatí posvátné hory Sung-šan a který se od roku 2010 řadí na seznam kulturního dědictví UNESCO, byl založen na konci 5. století a původně sloužil buddhistickým mnichům k meditaci. Vznik školy bojových umění, která patřila k chrámu, je podle legend spojován s příchodem mnicha Bódhidharmy z Indie kolem roku 527. Bódhidharma kritizoval špatnou tělesnou kondici mnichů a vedl je ke cvičení.

Na chrám zaútočily Mao Ce-tungovy Rudé gardy a zatkly přítomné mnichy. Vláda pak odnesla z komplexu veškeré buddhistické materiály a zanechala ho prázdný. Další mniši pak sice založili nové školy bojových umění v okolí, pod vlivem komunistické strany byl ale chrám stále více komercializován, až se téměř úplně vytratila jeho duchovní podstata.

Související

Více souvisejících

Čína Kung-Fu klášter Šao-lin cestování

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy