Augustin Bubník

Dominik Hašek

Dominik Hašek v den výročí zatčení hokejových mistrů světa: Zločiny komunismu si musíme připomínat

Jejich zkáza a utrpení mu nejsou lhostejné. Legendární brankář Dominik Hašek uctil v pátek dopoledne památku hokejových mistrů světa z let 1947 a 1949, kteří byli na den přesně před 70 lety zatčeni a později uvězněni Státní tajnou bezpečností pro podezření z chystané emigrace. Olympijský vítěz z Nagana 1998 položil květiny u pamětní desky, která visí v pražské Pštrossově ulici číslo 24, kde dříve stávala hospůdka U Herclíků, v níž 13. března 1950 přesně v devět hodin večer komunisté odvezli šampiony v antonech na kruté až nelidské výslechy. „Zločiny komunismu si musíme neustále připomínat a mluvit o nich,“ řekl exkluzivně serveru EuroZprávy.cz přímo na místě bývalý gólman Hašek.
Vladimír Zábrodský

Kluky jsem neudal, brání se tvrdě Zábrodský

Prolomil mlčení, alespoň na chvíli. Autor článku se před deseti lety dovolal na předměstí Stockholmu, a to tehdejšímu kapitánovi dvojnásobných mistrů světa Vladimíru Zábrodskému, aby se jej zeptal na jeho kontroverzní pověst, která jej už léta provází ohledně politického procesu se zatčenými hokejisty z roku 1950. Ač byl Zábrodský šéf mužstva, jeho bratr Oldřich emigroval, sám uvažoval, že odejde v roce 1948 do zahraničí, nikdy nebyl na rozdíl od kolegů zatčen, či odsouzen.
Augustin Bubník

StB před 70 lety uvěznila hokejové mistry světa. „Denně nás mlátili a ponižovali,“ vzpomínal pro EZ Bubník

Rozhovor - Nosili je na ramenou, každý si s nimi chtěl popřát pravicí. Byli považováni za modly. A není divu! Československý hokejový tým, který v letech 1947 a 1949 vybojoval titul mistrů světa i zlaté medaile evropských šampionů a v roce 1948 na olympijských hrách ve Svatém Mořici dobyl stříbro, se stal miláčkem všech fanoušků v zemi. Žádnou další euforii ale mužstvo kolem brankáře Bohumila Modrého, Vladimíra Zábrodského, Stanislava Konopáska či Václava Roziňáka už nerozpoutalo. Bohužel se o to nepostarali soupeři, ale Státní tajná bezpečnost, která tým rozmetala, uvěznila do uranových jáchymovských dolů a připravila tak hrdiny o další gejzíry zlatých radostí.
Augustin Bubník

Zemřela hokejová legenda, člen síně slávy Augustin Bubník

Praha - Československý potažmo český sport přišel v úterý o další legendu. Ve věku 88 let totiž odešel na věčnost Augustin Bubník, bývalý hokejový útočník a posléze i obránce, jenž se mohl pyšnit například titulem mistra světa z roku 1949 a jenž byl také členem nejen tuzemské, ale i finské hokejové síně slávy. Událo se tak dopoledne po dlouhé nemoci se kterou Bubník bojoval. Rodina jako první o jeho úmrtí informovala Český svaz ledního hokeje (ČSLH).

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy