Česká zemědělská univerzita

Koronavirus SARS-CoV-2

"Anglická" mutace koronaviru nemusí být problém při rychlém proočkování, tvrdí český virolog

Nový kmen SARS-CoV-2 zřejmě nezpůsobuje závažnější onemocnění, než jiné kmeny. Problém je však vyšší nakažlivost, proto je potřeba populaci dostatečně rychle proočkovat. Na účinnost očkování podle současných poznatků mutace nemá vliv. ČTK to řekl virolog Jiří Černý. Vědec působí na Fakultě tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze.
Počasí, ilustrační foto

Nová vědecká studie: Počasí v dubnu zásadně ovlivňuje výskyt letního sucha

Příliš teplý duben s malým množstvím srážek zesiluje možnost výskytu půdního sucha v letních měsících. Souvislost popsal česko-německý tým vědců, který zkoumal okolnosti výskytů vln sucha za více než století. O výzkumu informovala mluvčí České zemědělské univerzity (ČZU) Karla Mráčková v dnešní tiskové zprávě.
studium

Nákaza covid-19 se vyskytla i na některých VŠ kolejích v Praze

Nákaza novým koronavirem, který způsobuje nemoc covid-19, se v uplynulých týdnech vyskytla i na kolejích pražských univerzit. Potvrdila se u sedmi studentů, kteří pobývali na kolejích České zemědělské univerzity (ČZU), Vysoké školy ekonomické (VŠE) a Univerzity Karlovy (UK).
Školství

Na ČVUT vyhlásili kvůli koronaviru samostudium, ČZU a Mendelova univerzita ruší výuku

Studenti a zaměstnanci Strojní a Elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického zůstali dnes doma. Kvůli obavám z šíření koronaviru vyhlásila škola pro tyto fakulty samostudium a práci z domova. Kolega muže hospitalizovaného na Bulovce, který je nakažený koronavirem, byl v minulém týdnu v budově ČVUT v Dejvicích, kterou fakulty sdílí. Nikdo přímo nemocný v budovách ČVUT ale nebyl.
Zoo Bratislava, Vlk evropský

Vlk si hledá nové teritorium nedaleko Prahy? Šelma patrně roztrhala srnce

Myslivec objevil v honitbě v Radonicích u Prahy uhynulého srnce, kterého možná zabil vlk. Odebrané vzorky zvířete zkoumají odborníci, výsledky by měli znát do konce týdne. Pokud jde skutečně o vlka, pravděpodobně půjde o jedince hledajícího nové teritorium, informovala dnes ČTK mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová.
Mars alias

Unikátní projekt českých vědců: Pěstují zeleninu pro Mars

Na České zemědělské univerzitě v pražském Suchdole roste na svislých plochách zelenina, která není vůbec zasazená v půdě. Plodiny se pěstují pomocí speciální technologie zvané aeroponie. Nový výzkum týmu kosmického fyzika Jana Lukačeviče by měl v budoucnu pomoct s produkcí potravin na Marsu.
Sucho

Děsivá budoucnost Česka. Jaké dopady bude mít sucho?

Pokračující sucho a nedostatek srážek by v budoucnu mohlo ovlivnit pokles českého HDP až o 1,6 procenta. Vědci z Centra pro vodu, půdu a krajinu při České zemědělské univerzitě (ČZU) vyčíslili, že by pokles činil až 80 miliard korun. Další nezapočítané náklady sucha by představovaly dopady například na zdraví obyvatel, životní prostředí a vyplacené náhrady z pojištění.
Ilustrační foto

Víme, co jíme? Vědci chtějí zkoumat znečištění potravních řetězců

Vědci budou v novém centru excelentního výzkumu NutRisk Centre zkoumat dopad škodlivých látek v půdě na potravní řetězec od rostlin přes zvířata po člověka. Díky tomu by měli být schopni nalézt způsoby odstranění těchto látek a zajistit bezpečnou rostlinnou a živočišnou produkci. V tiskové zprávě to dnes uvedla Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů (FAPPZ) České zemědělské univerzity (ČZU).
Ilustrační foto

Ani kapka nazmar. Vědci budou v Izraeli zkoumat závlahové systémy pro Česko

V Izraeli bude letos na podzim výzkumná mise České zemědělské univerzity (ČZU) s místními vědci zkoumat závlahové systémy použitelné v Česku. V rozhovoru s ČTK to řekla česká vědecká diplomatka v Izraeli Delana Mikolášová. Podle rektora ČZU Petra Skleničky by systém škola použila do svého projektu na Rakovnicku. ČZU se tam snaží vymyslet krajinu, která by dokázala odolat těžkým klimatickým podmínkám.
Plastů je všude dost. Co s nimi?

Dost bylo plastů. Ke kampani se v ČR přihlásilo dalších pět firem a jedna instituce

Ke kampani #dostbyloplastu ministerstva životního prostředí (MŽP) se dnes přidalo dalších pět firem a jedna instituce. Cílem je zredukovat množství jednorázového plastového odpadu a nádobí a nabídnout alternativy. Na tiskové konferenci to řekl ministr Richard Brabec (ANO). Dobrovolně se k tomu zavázaly firmy Lidl, Fruitisimo, Costa Coffee, IKEA, Starbucks a Česká zemědělská univerzita (ČZU). V červnu již dohodu podepsalo sedm společností.
Ilustrační foto

Jak zničit kůrovce? Čeští experti úspěšně vyzkoušeli novou látku

Praha - Proti přemnožení kůrovce v českých lesích by lesníci mohli v budoucnu používat látku, kterou vyvinuli a nedávno odzkoušeli vědci z České zemědělské univerzity, Výzkumného ústavu rostlinné výroby (VÚRV) a odborníci ze společnosti Lučební závody Draslovka Kolín. Látka má až stoprocentní účinnost a samovolně se rozkládá na látky, které na rozdíl od dřívějších prostředků neškodí ozonové vrstvě. Tým bude nyní usilovat o získání celosvětové registrace. O výsledku výzkumu ČTK informovali zástupci Technologické agentury (TA ČR), která projekt podpořila částkou přesahující deset milionů korun.

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 47 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy