střelba ve Štrasburku (11. 12. 2018)

Francie, ilustrační foto

Útok ze Štrasburku má pátou oběť. Zranění hlavy podlehla známá osobnost

Úterní atentát na vánočních trzích ve Štrasburku si vyžádal už pět obětí na životě. Dnes zemřel 35letý Polák, který byl při útoku postřelen do hlavy a od té doby byl ve stavu mozkové smrti. Informoval o tom francouzský regionální deník Les Dernières Nouvelles d'Alsace. Úmrtí polského občana potvrdila pařížská prokuratura.
Střelba ve Štrasburku

Lidí uctili oběti teroru ve Štrasburku, pietu zakončila "minuta hluku"

Stovky lidí se dnes sešly v centru Štrasburku, aby uctili památku obětí úterního atentátu. Zahynuli při něm čtyři lidé, další člověk zůstává ve stavu mozkové smrti, a desítka osob utrpěla zranění. Policie střelbu stále vyšetřuje, útočník byl při policejním zásahu ve čtvrtek zabit.
Chekatt Cherif

Terorista ze Štrasburku sympatizoval s IS? Otec Chekatta promluvil, matka je v šoku

Devětadvacetiletý muž podezřelý z úterní střelby na vánočních trzích ve Štrasburku sympatizoval s teroristickou organizací Islámský stát (IS). Řekl to v sobotu večer v rozhovou s francouzskou televizí France 2 otec domnělého útočníka Chérifa Chekatta, jehož ve čtvrtek v přestřelce zabila francouzská policie. Útok na vánoční trhy ve Štrasburku si vyžádal čtyři oběti, jeden člověk je ve stavu mozkové smrti a další desítka osob utrpěla zranění.
Chekatt Cherif

Počet obětí útoku ve Štrasburku se zvýšil, zemřel kriticky raněný

Počet zabitých obětí úterního atentátu v centru Štrasburku vzrostl na čtyři, přičemž jeden další člověk zůstává ve stavu mozkové smrti. Nové úmrtí podle agentury AFP oznámila pařížská prokuratura, která vede vyšetřování útoku považovaného za teroristický čin. Ještě dnes dopoledne bylo hospitalizováno kvůli střelbě na vánočních trzích pět lidí, přičemž jeden člověk byl v kritickém stavu. Právě ten nyní zemřel. Policie stále zkoumá, zda pachatel jednal sám, nebo měl komplice. Ve vazbě je nyní sedm osob blízkých údajnému pachateli Chérifu Chekattovi, který byl zabit ve čtvrtek.
Chekatt Cherif

Policie zastřelila útočníka ze Štrasburku, hon na Chekatta trval 48 hodin

Francouzské bezpečnostní složky ve čtvrtek večer ve štrasburské čtvrti Neudorf zabily muže, který podle policie v úterý večer střílel na místních vánočních trzích. Na tiskové konferenci to oznámil ministr vnitra Christophe Castaner. Po muži pátraly 48 hodin stovky příslušníků ozbrojených sil. Propagandistická agentura tzv. Islámského státu zároveň večer uvedla, že hlavní podezřelý Chérif Chekatt byl jedním z "vojáků" této teroristické sítě.
Střelba ve Štrasburku

Střelec ze Štrasburku má být dopaden "živý či mrtvý", obětí jsou už čtyři. Nové Informace

Stovky policistů dnes ve východní Francii i v sousedním Německu dále pátrají po Chérifovi Chekattovi, který v úterý údajně střílel na návštěvníky vánočního trhu ve Štrasburku. Jeho řádění podle aktuální bilance nepřežili čtyři lidé, více než deset dalších je zraněných. Úřady ho chtějí dopadnout bez ohledu na to, zda bude živý či mrtvý, řekl dnes v televizi Cnews mluvčí francouzské vlády. Vyšetřovatelé také zadrželi pátou osobu blízkou údajnému pachateli.
Pavel Telička

Telička se zlobí kvůli střelbě ve Štrasburku: Humus. Kam až lidé mohou klesnout, vynadal Čechům

Noční střelba zasáhla i poslance Evropského parlamentu včetně českých zástupců, kteří se tento týden ve Štrasburku účastní plenárního zasedání europarlamentu. Politici mohli budovu instituce ve Štrasburku opustit až po půlnoci. Řada z nich o dění ve městě informovala živě na sociálních sítích. Například Pavel Telička se podivoval nad tím, jaké peklo se po útoku strhlo na sociálních sítích.
Francouzská policie

Příbuzní útočníka ze Štrasburku jsou u výslechu. O život bojuje novinář, má prostřelenou hlavu

Mezi osobami zadrženými ve Francii kvůli úternímu útoku ve Štrasburku jsou útočníkova matka, otec a dva bratři. S odvoláním na zdroje blízké vyšetřování to oznámila agentura Reuters. Devětadvacetiletý pachatel Chérif Chekatt je stále na útěku. Podle původních informací zabil tři lidi a 12 osob zranil. Z nich šest je zraněno těžce a podle italských médií je mezi těmito těžce zraněnými jeden italský novinář.
Francouzská policie

Krvavá scéna místo Vánoc. Štrasburk žije v obavách, lidé čekají na dopadení střelce

Historické centrum Štrasburku dnes dopoledne pokryla mlha, s níž vplula do města pochmurná nálada. Několik hodin po útoku, při němž na dohled od gotické katedrály zemřeli tři lidé a více než desítka byla zraněna, žijí místní obyvatelé v nejistotě. Centrum je plné policistů a vojáků, ale střelec je stále na útěku. Lidé kvůli tomu přemýšlejí o méně veselých věcech, než jsou blížící se Vánoce.
Francouzská armáda hlídkuje po  teroristických útocích

Útok ve Štrasburku byl terorismus? Střelec křičet Alláhu akbar, potvrdili svědci

Za teroristickou událost označil pařížský prokurátor Rémi Heitz úterní střelbu na vánočním trhu ve Štrasburku. Svědci útoku prý slyšeli útočníka křičet "Alláhu akbar" (arabsky Bůh je veliký). Heitz upřesnil, že pachatel dva lidi zabil, u dalšího nastala celková ztráta mozkové funkce (mozková smrt). Dodal, že šest zraněných je stále v kritickém stavu.
Německá policie hlídkuje u obchodních center

Německo je po teroru ve Štrasburku v pohotovosti, zpřísnilo kontroly na hranicích

Německé bezpečnostní složky jsou kvůli útoku na vánočních trzích ve Štrasburku v pohotovosti a zpřísnily ochranu hranic s Francií. Na tiskové konferenci v Berlíně to dnes řekli mluvčí vlády Steffen Seibert a mluvčí ministerstva vnitra Eleonore Petermannová. Důvod zpřísňovat bezpečnostní opatření na vánočních trzích v Německu ale nevidí.
Francouzská policie

Střelec ze Štrasburku byl známý kriminálník a radikál, měl být zatčen v den útoku

Muže, který je podezřelý, že v úterý večer střílel na vánočních trzích ve Štrasburku, identifikovala francouzská média jako 29letého místního rodáka Chérifa Chekatta. Kvůli opakované kriminální činnosti byl známý úřadům ve Francii i v Německu, také figuroval na francouzském seznamu osob představujících hrozbu pro národní bezpečnost. Německý Spolkový kriminální úřad (BKA) informoval, že údajný střelec byl do Francie v roce 2017 deportován a že tamní orgány jej znaly jako radikálního islamistu.
Francouzská policie

Ve Štrasburku střílel Chekatt Cherif. Zmizel v taxíku, policie rozjela manévry

Stovky pracovníků francouzských bezpečnostních složek dnes ráno pokračovaly v pátrání po 29letém muži, který je podezřelý, že v úterý večer střílel na vánočních trzích v centru Štrasburku. Podle aktuální bilance francouzského ministerstva vnitra zemřeli tři lidé, kromě toho utrpělo zranění 13 osob, osm z nich vážná. Náměstek ministra Laurent Nuñez informoval, že vyšetřovatelé zadrželi pětici osob, hlavní podezřelý Chekatt Cherif by už ale prý mohl být mimo Francii. Podle Nuñeze není jisté, že útok měl teroristický motiv.

Aktuálně se děje

před 47 minutami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy