Ve Štrasburku střílel Chekatt Cherif. Zmizel v taxíku, policie rozjela manévry

Stovky pracovníků francouzských bezpečnostních složek dnes ráno pokračovaly v pátrání po 29letém muži, který je podezřelý, že v úterý večer střílel na vánočních trzích v centru Štrasburku. Podle aktuální bilance francouzského ministerstva vnitra zemřeli tři lidé, kromě toho utrpělo zranění 13 osob, osm z nich vážná. Náměstek ministra Laurent Nuñez informoval, že vyšetřovatelé zadrželi pětici osob, hlavní podezřelý Chekatt Cherif by už ale prý mohl být mimo Francii. Podle Nuñeze není jisté, že útok měl teroristický motiv.

Střelba u vánočních trhů v alsaské metropoli začala krátce před osmou hodinou večer. Mezi 20:20 a 21:00 se policisté dvakrát ocitli s pachatelem v přestřelce, načež muž "zmizel v taxíku", napsala televize BFMTV. Řidič taxíku vyšetřovatelům řekl, že po střelbě jednoho z vojáků nasazeného v rámci celostátní protiteroristické operace měl útočník patrně poraněnou levou paži.

V noci i dopoledne se objevovaly různé informace o počtu mrtvých a zraněných; prefektura departementu Bas-Rhin dnes po desáté hodině snížila bilanci na dvě oběti, o necelou hodinu později se ale bez vysvětlení vrátila ke třem mrtvým. Deník Le Monde vysvětluje, že rozporné zprávy se v podobných situacích mohou objevit, protože souběžně o případu informuje vícero orgánů.

#Strasbourg les médias et le gouvernement ne veulent pas montrer ni dévoilée son identité. Il s'appelle Chérif Chekatt et est né le 4.2.1989. (photo confirmée par la police à L'Est Rép.)Respect, courage et condoléances aux familles. pic.twitter.com/k3uzMX1o4N

— ?? Bruno patriote en colère ?? (@MadBrunoMad) 12. prosince 2018

Podle francouzských médií bylo ráno do pátrání po údajném střelci zapojeno přes 600 strážců zákona a také posádky dvou vrtulníků. Pařížská prokuratura zahájila ve věci vyšetřování "vražd a pokusů o vraždy souvisejících s teroristickou činností", podezřelý Cherif byl na speciálním seznamu osob představujících hrozbu pro národní bezpečnost. Náměstek ministra vnitra Laurent Nuñez nicméně rozhlasové stanici France Inter řekl, že teroristická motivace pachatele nebyla prokázána, a vyzval k "nejvyšší opatrnosti" při klasifikaci úterního útoku.

V úterý údajně policie plánovala Cherifa zadržet v rámci vyšetřování ozbrojeného přepadení a pokusu o vraždu z letošního léta, v bydlišti ho však už nezastihla. "Není vyloučeno, že střelec opustil území (Francie)," konstatoval Nuñez.

V souvislosti se střelbou bylo zadrženo pět osob, které vyšetřovatelé vyslýchají kvůli kontaktům s pravděpodobným pachatelem. Ve vazbě je také bratr hlavního podezřelého, informoval alsaský deník Les Dernières Nouvelles d'Alsace (DNA).

Starosta Štrasburku Roland Ries ráno poskytl první bližší informace o mrtvých a zraněných, kterými jsou prý převážně muži. Jsou mezi nimi místní obyvatelé, jedním ze zabitých je thajský turista.

Ihned po útoku francouzské úřady zesílily kontroly na nedalekých hranicích s Německem. V celé Francii byl zároveň zvýšen stupeň ohrožení teroristickým útokem na nejvyšší. Kromě posílení hraničních kontrol to znamená například zpřístupnění dalších sil v rámci protiteroristické operace Sentinel a větší nasazení bezpečnostních složek na vánočních trzích po celé zemi.

S příchodem rána sice přestalo ve Štrasburku platit omezení pohybu, život ve městě se však dnes do normálních kolejí nevrátí. "Po včerejších (úterních) dramatických událostech jsem se rozhodl uzavřít dnes vánoční trhy a zrušit veškerá představení plánovaná ve štrasburských kulturních institucích," napsal na twitteru starosta Ries. Kromě toho platí zákaz manifestací a dalších větších shromáždění.

Alsaské město se dnes ponořilo do smutku, vlajky jsou staženy na půl žerdi. Vyučování bylo zrušeno ve všech mateřských a základních školách; rodiče tam sice mohou své děti přesto poslat, ale úřady jim to nedoporučují. Zároveň ve Štrasburku pokračuje plenární zasedání Evropského parlamentu, jehož mluvčí oznámil, že orgán od rána pracuje podle plánu. V poledne, tedy na začátku hlasovacího bloku programu, budou poslanci držet za oběti útoku minutu ticha.

Související

Chekatt Cherif

Vězeň, který pobodal dozorce, si dopisoval s útočníkem ze Štrasburku

Radikalizovaný vězeň, který v úterý pobodal ve vězení na západě Francie dva dozorce a vážně je zranil, si dopisoval s pachatelem loňského atentátu ve Štrasburku. Informují o tom dnes francouzská média s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování. Korespondence měla podle nich náboženský obsah, ale nebylo v ní nic, co by upoutalo pozornost tajných služeb, které ji sledovaly.

Více souvisejících

Chekatt Cherif (střelec ze Štrasburku) střelba ve Štrasburku (11. 12. 2018) teroristické útoky ve Francii Policie Francie

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy