volby v Afghanistánu

Ghání, Ašraf (prezident Afghánistánu)

Kdo je prezidentem Afghánistánu? Za vítěze voleb se prohlásili oba kandidáti

Oba hlavní kandidáti afghánských prezidentských voleb, premiér Abdulláh Abdulláh a dosavadní hlava státu Ašraf Ghaní, se prohlásili za vítěze sobotního hlasování. Své tvrzení ale ani jeden z nich ničím konkrétním nepodložil, informovala agentura Reuters. Předběžné výsledky voleb se očekávají až 19. října a konečné 7. listopadu.
Afghanistán, ilustrační foto

Afghánistán volí nového prezidenta, volební místností otřásl výbuch

V Afghánistánu se dnes konaly prezidentské volby, které se ale neobešly bez násilí. Radikální hnutí Tálibán se přihlásilo k několika útokům, které si vyžádaly jeden lidský život a celkem 18 zraněných. Šlo o čtvrté volby od svržení Tálibánu v roce 2001, výsledky dnešního hlasování mají být známy 7. listopadu. O funkci hlavy státu se ucházelo 18 lidí, pokud ale nikdo z nich nezískal nadpoloviční většinu, bude se konat druhé kolo.
Ašraf Ghání

Afghánci budou volit prezidenta, obavy rostou. Rozpoutají islamisté teror?

V Afghánistánu se v sobotu 28. září uskuteční prezidentské volby, které budou podle expertů do značné míry opakováním volebního klání z roku 2014. Hlasování, v němž zvítězil nynější prezident Ašraf Ghaní, tehdy poznamenalo násilí a rozsáhlé podvody a poražený kandidát Abdulláh Abdulláh výsledek přijal až poté, co byla s pomocí amerických vyjednávačů vytvořena vláda národní jednoty a on získal funkci premiéra.
Afghanistán, ilustrační foto

Volby ohrožují mír? Bývalý afghánský prezident má jasno

Prezidentské volby v Afghánistánu, které se mají konat tuto sobotu, ohrožují nejlepší šanci země uzavřít mír s radikálním hnutím Tálibán a ukončit 18 let trvající válku. V rozhovoru s agenturou AP to dnes prohlásil bývalý afghánský prezident Hamíd Karzáí, který stále patří mezi nejvlivnější politické osobnosti v zemi.
Taliban, Afghánistán

Tálibán odmítá nadcházející volby, hrozí útoky proti shromážděním

Afghánské hnutí Tálibán dnes označilo prezidentské volby v zemi vypsané na příští měsíc za podvod. Tato radikální skupina vyzvala obyvatele k bojkotu hlasování a varovala, že její bojovníci udělají vše pro to, aby volby zablokovali. Obyvatelé by neměli chodit na předvolební shromáždění, protože se mohou stát terčem útoků, dodal Tálibán.
Ghání, Ašraf (prezident Afghánistánu)

Volební skandál v Afghánistánu: Členové komisí zneužili pravomoci, jde po nich prokurátor

Afghánský generální prokurátor zkoumá obvinění, podle něhož se členové nezávislé volební komise a komise pro prověřování volebních stížností během loňských parlamentních voleb dopustili zneužití moci. Informovala o tom dnes agentura AP. Zpráva následuje den poté, co afghánská vláda oznámila, že propustila všech 12 členů obou komisí a zakázala jim opustit zemi. Prezident Ašraf Ghaní dal politickým stranám a zástupcům občanských sdružení týden, aby nominovali kandidáty pro nové komise.
Afghanistán, ilustrační foto

Prezidentské volby v Afghánistánu budou až 20. července, kupí se problémy

Afghánské prezidentské volby, které se měly původně konat 20. dubna příštího roku, se uskuteční 20. července. Dnes o tom informoval předseda nezávislé volební komise, kterého citovala agentura AFP. Ve stejný den budou i provinční a místní volby, stejně jako parlamentní volby v provincii Ghazní, které byly v říjnu odloženy kvůli politickému a etnickému napětí.
Afghanistán, ilustrační foto

Afghánistán odloží prezidentské volby? Úřady nezvládly ani hlasování do parlamentu

Afghánské úřady zvažují odklad prezidentských voleb, které jsou v zemi plánovány na 20. dubna příštího roku. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na volební komisi. Důvodem k odkladu jsou kritiky organizace parlamentních voleb z minulého měsíce, které provázel chaos a násilí. Hlasy z parlamentních voleb navíc stále nebyly ve většině provincií sečteny a existují obavy, že kvůli průtahům sčítání nebude dostatek času připravit volby prezidentské, uvedly úřady v Kábulu.
Afghanistán, ilustrační foto

Volby v Afghánistánu doprovázelo rekordní množství útoků Tálibánu

Útoky a zastrašování ze strany radikálního hnutí Tálibán během parlamentních voleb v Afghánistánu minulý měsíc vyústily v rekordní počet civilních obětí. Tvrdí to dnešní zpráva OSN, o níž informuje agentura Reuters. V průběhu volebního dne 20. října a dnech následujících bylo zabito 56 lidí a 379 jich bylo zraněno.
Afghanistán, ilustrační foto

V Afghánistánu pokračují volby. Hlasování provází teror, už 38 mrtvých

Zhruba tři miliony Afghánců odevzdaly svůj hlas v sobotních parlamentních volbách. Protože se na řadě míst hlasovací místnosti kvůli technickým a organizačním problémům neotevřely nebo se otevřely se zpožděním, byly volby prodlouženy do dneška. Prodloužení se týká 401 volebních center, včetně 45 v metropoli Kábulu, upřesnila agentura Reuters. Sobotní hlasování provázely kromě chaosu také násilnosti, při nichž přišlo o život 38 lidí a přes 100 dalších utrpělo zranění.
Taliban, Afghánistán

Tálibán vyhazuje volební místnosti do vzduchu. Mnoho mrtvých a zraněných

Nejméně 15 lidí přišlo o život a mnoho dalších bylo zraněno, když se dnes odpoledne na severu afghánské metropole Kábul odpálil sebevražedný atentátník. S odvoláním na afghánský bezpečnostní zdroj to napsala agentura Reuters. V Afghánistánu dnes začaly několikrát odložené parlamentní volby. Radikální hnutí Tálibán opakovaně vyzvalo občany k bojkotu hlasování a varovalo, že se bude snažit o útoky na volební místnosti.
Afghanistán, ilustrační foto

Volby v Afghánistánu provází chaos. Hlasování prodlouženo do neděle, Tálibán hrozí útoky

Zavírání volebních místností při afghánských parlamentních volbách bylo dnes stejně chaotické jako jejich otevírání. Kolik z 21.000 volebních místností bylo ale ve stanovený čas uzavřeno, zatím není jasné. Někde se nicméně kvůli dnešním organizačním a technickým problémům bude volit i v neděli. Radikální hnutí Tálibán opakovaně vyzvalo občany k bojkotu hlasování a varovalo, že se bude snažit útoky na volební místnosti, blokováním silnic i jinak hlasování překazit. Obětí předvolebních násilnosti se stalo deset volebních kandidátů. Kromě strachu z násilí komplikují volby rovněž obavy z rozsáhlých podvodů.
Afghanistán, ilustrační foto

Tálibán vyzval Afghánce k bojkotu voleb. Rostou obavy z teroru i podvodů

Islamistické hnutí Tálibán vyzvalo Afghánce k bojkotu parlamentních voleb, které jsou v zemi plánovány na 20. října. Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid zároveň vyjádřil požadavek úplného stažení zahraničních sil z afghánského území, které je podle něj jediným způsobem ukončení 17leté války v zemi.

Aktuálně se děje

před 31 minutami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy