Sobotka varoval Čechy a pustil se do Zemana. Pak řekl, co se stane po zavření německých hranic

Praha - Prezident Miloš Zeman nesmyslně rozděluje společnost, je přesvědčen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman si podle něj vytváří nejvhodnější společenské klima pro příští prezidentskou volbu. Domnívá se také, že uzavření německých hranic by neznamenalo přesměrování migrační vlny do Česka.

Sobotka poznamenal, že Zemanův výrok o tom, jak se zbavit premiéra použitím kalašnikova, zapadá do kontextu útoků webu White Media a fašistů. Sobotka to řekl v rozhovoru s týdeníkem Respekt. Poznamenal v něm také, že Zeman, možná i tím, jak stárne, se posouvá od levicových ke konzervativním názorům.

Vztahy premiéra a prezidenta se v posledních týdnech několikrát vyostřily, naposledy po Zemanově výroku při cestě po Jihomoravském kraji. Prezident na otázku, jak se zbavit Sobotky řekl, že demokratickou cestou odstranění politika jsou volby a nedemokratickou kalašnikov.

Sobotka řekl, že v první reakci nevěřil, že Zeman v dnešní situaci a v dnešní atmosféře něco podobného řekl. Poznamenal, že prezident 17. listopadu na Albertově mluvil o tom, že je potřeba otevřená demokratická diskuse. "Ale potom, když se podíváme, jaké kroky a jaké útoky se v praxi podnikají vůči lidem, kteří si dovolí mít jiný názor než ti, kdo tvrdí, že uprchlíci jsou organizovaná armáda islamistů, realita je úplně jiná," řekl Sobotka. "A zdá se mi, že ten výrok prezidenta o zastřelení předsedy vlády jako nejlepším řešení pro ty, kdo nesouhlasí s mojí politikou, zapadá do kontextu útoků White Media a fašistů, kteří organizovali demonstraci přímo před mým bytem," dodal s tím, že by ho nikdy nenapadlo, že v této "sestavě" jednou najde prezidenta.

Uzavření německých hranic Česko neohrozí

Sobotka také tvrdí, že uzavření německých hranic by neznamenalo přesměrování migrační vlny do Česka. Zdůvodnil to tím, že by vzápětí uzavřelo hranice Rakousko a silná opatření by přijalo Slovensko. Migrace by se poté přelila na Balkán, kterému by hrozily konflikty. Řešením by mohla být dohoda o hlídání jižní balkánské hranice.

Po přijetí německých, rakouských a slovenských opatření by se podle Sobotky migrační proud odklonil. "Zčásti by se zastavil a zčásti by se nepochybně uzavíraly hranice jednotlivých balkánských států," řekl premiér. "Čili nemyslím si, že by uzavření německých hranic vedlo k tomu, že se uprchlická vlna přelije přes Českou republiku," dodal s tím, že Česko situaci monitoruje.

Uzavírání jednotlivých balkánských hranic by mohlo být podle premiéra spojeno s výraznými konflikty mezi balkánskými zeměmi. Sobotka proto zopakoval, že pokud nebude migraci schopno regulovat Turecko ve spolupráci s Řeckem, tak je řešením dohodnout se s Bulharskem, Makedonií a Albánií na hlídání jejich hranic. "To přirozeně také vytvoří tlak na Řecko a bude ho to motivovat k lepší spolupráci s Tureckem," dodal.

Turecko podle něj v boji s migrací ještě nevyužilo všechny možnosti. "Je velmi těžké, aby Řekové zastavili čluny, které už na moře vypluly," poznamenal s tím, že Turecko má velkou armádu a početnou pohraniční stráž. Dohodu Evropské unie s Tureckem ohledně migrace prý nechtěl blokovat, byť kolem ní byla od počátku spousta otazníků. Pochopil prý, že na ni silně spoléhají staré členské země Evropské unie.

Češi by se neměli zapouzdřit jako český národ

Češi by se také neměli "zapouzdřit" jako český národ a vracet se k extremistickým heslům s nacionalistickými tendencemi.Česko by tak začalo zaostávat a vyloučilo by se z Evropy. Migraci je podle něj nutné zvládnout tak, aby na ní nemohla parazitovat extremistická hnutí.

"Nesmíme je nechat ovládnout náš veřejný život, naši demokracii a vytvořit vládu, z níž potom budeme sami překvapeni, co všechno bude prosazovat," poznamenal premiér. Řekl, že si nedovede představit, že se levice k novým otázkám, které jsou před politiky kladeny, postaví jinak než zahrnutím solidarity, svobody a otevřenosti. Snaží se prý, aby postoj jeho a ČSSD byl postaven na kombinaci realismu s otevřeností a nesklouzl k nacionalismu. "Právě proto je také strašně důležité, aby Evropa tu krizi zvládla, protože alternativou je rozdrobení," řekl premiér.

Domnívá se, že nacionální vlna by mohla vést k prostředí podobnému 20. století. "Lidé se příliš nemění a riziko války neklesá. Čili když se Evropa rozpadne a vypustíme nacionalistické a nacionální běsy, tak se prostě věci vrátí hodně zpátky, možná o sto let," zdůraznil.

Poznamenal, že v současné době není ve veřejnosti samozřejmostí názor, aby Česko zůstalo součástí Evropské unie a NATO. "Ukazuje se, že migrace možná odhalila celou řadu docela vážných otázek, které byly pod povrchem a ve skutečnosti jsme je nikdy úplně otevřeně neprobrali," řekl premiér.

Podotkl, že po projevu 17. listopadu, ve kterém varoval před populisty a zastal se uprchlíků, zaznamenal širokou podporu lidí. "I těch, u nichž bych to nečekal. Myslím, že Češi nejsou xenofobní, my jsme přece vždycky byli zvyklí žít s Němci, s Židy, dneska s Ukrajinci. Nemyslím, že jsme národ, který se chce v příštích letech uzavírat," dodal. Odmítl cestu, která by vedla k návratu nacionalismu do Evropské unie.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 25 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 55 minutami

před 55 minutami

před 56 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

Rusko vydalo zatykač na Volodymyra Zelenského

Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská státní agentura TASS s odvoláním na záznam v policejní databázi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy