Financování kampaně? SPD, Svobodní a Realisté v hodnocení propadli, nenechali si to líbit

Praha - Podle organizace Transparency International (TI) mají nejtransparentnější financování kampaně Zelení a Piráti. Naopak problémy jsou prý u Strany práv občanů (SPO), Realistů, Svobodných a hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury.

Dobře si stojí také STAN a TOP 09. TI sestavila na základě několika kritérií hodnocení 13 stran, které mají podle průzkumů nejvyšší volební potenciál. Sleduje dohledatelnost plánovaných výdajů na kampaň, pohyby na transparentním účtu, strukturu příjmů strany, využívání různých komunikačních kanálů či spolupráci s dobrovolníky a se třetími osobami.

Ředitel TI David Ondráčka řekl, že organizace šla při hodnocení stran nad rámec toho, co vyžaduje zákon o financování politických stran. "Pokud je kampaň neprůhledná z hlediska sponzorů a vazeb na mediální agentury, tak je jasná vazba k následné potenciální korupci při řízení státu. Pokud strany nejsou průhledné, zavazují se, získávají podivné slevy a mají nejasné sponzory, kteří jsou napojeni na zakázky, dotace a podobně, tak se to může následně projevit v řízení státu," řekl.

SPD hodnocení TI kritizovala. "Všechny údaje o financování našeho hnutí zveřejňujeme podle zákona, přičemž údaje, které požaduje TI, jsou veřejně dohledatelné," uvedl v tiskovém prohlášení Okamura. Organizace podle něj manipuluje veřejným míněním, podporuje své chráněnce a očerňuje jejich konkurenty.

"Je zcela absurdní, že Svobodní, kteří do svých interních financí vnesli transparentnost dávno předtím, než to jakákoliv legislativa nařizovala, a kteří spolu s Piráty byli vždy průkopníky v tomto směru, jsou hodnoceni takto negativně. Kritéria zvolená TI jsou zcela nahodilá a hodnocení se vůbec nezakládá na pravdě," reagoval na zprávu TI místopředseda Svobodných Radim Smetka.

Kriticky se k hodnocení staví i Realisté. "Nechtěli jsme se podílet na monitoringu tohoto typu, neboť jediným, kdo má právo kontrolovat hospodaření stran, je Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran. TI nepovažujeme za organizaci, která by měla právo po nás vyžadovat informace nad rámec zákona a navíc ji samotnou nelze považovat za objektivní a nezaujatou," napsala mluvčí strany Jana Malíková.

TI podle něj hodnocení stran cíleně zveřejňuje před volbami. "Máme za cíl ovlivnit chování aktérů na politickém trhu a přispět k maximální otevřenosti. A to i s tím, že se to v horké fázi mnoha lidem nemusí líbit, že nás mohou kritizovat za to, že jsme neposbírali všechna data," řekl Ondráčka.

Dále podotkl, že i přes výhrady k otevřenosti některých stran je situace výrazně lepší, než byla před několika lety. Tehdy podle něj strany zveřejňovaly nejvýš hrubé odhady plánovaných nákladů.

Související

Rusko, ilustrační foto

Rusko označilo Transparency International za nežádoucí organizaci a zakázalo ji

Ruská generální prokuratura označila Transparency International za nežádoucí organizací, oznámila dnes ruská média. Již dříve ruské úřady udělily této nevládní organizaci sídlící v Berlíně a bojující proti korupci po celém světě hanlivou nálepku zahraničního agenta. Spolupráce s nežádoucí organizací hrozí v Rusku trestním postihem a vězením.
Soudní dvůr EU

Boj za transparentnost se vrací o roky zpět, komentuje TI verdikt unijního soudu

Rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie z minulého týdne ohledně evidence skutečných majitelů vrací boj za transparentnost vlastníků společností, ale i třeba boj proti praní špinavých peněz v EU, o deset let zpět. Na dotaz ČTK to dnes uvedl vedoucí analytik protikorupční organizace Transparency International (TI) Marek Chromý, podle kterého je rozhodnutí soudu též nejednoznačné v tom, jak má EU zareagovat.

Více souvisejících

transparency international volby 2017 Česká pirátská strana Strana zelených spo- Zemanovci Svoboda a přímá demokracie (SPD) Realisté (strana) strana svobodných občanů Tomio Okamura

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 27 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

Na poslední rozloučení s Josefem Lauferem dorazili Soukup či Troška

Rodinní příslušníci a přátele se ve čtvrtek před polednem rozloučili s populárním hercem a zpěvákem Josefem Lauferem, který zemřel o uplynulém víkendu. Bylo mu 84 let. Laufer strávil poslední čtyři roky života v kómatu na nemocničním lůžku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy