Babiš a Zeman chtějí experimentovat na Češích, přitom dorazí miliony ověřených vakcín, tvrdí opozice

Opoziční strany se staví proti užívání vakcín proti covidu-19 bez certifikace v Evropské unii. V anketě ČTK lídři opozičních uskupení zdůrazňují, že vláda by měla prioritně shánět co největší množství ověřených očkovacích látek a hlavně urychleně očkovat těmi dostupnými.

Hrad ve středu oznámil, že prezident Miloš Zeman požádal na popud premiéra Andreje Babiše (ANO) Čínu o dodávku tamní vakcíny Sinopharm. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v té souvislosti uvedla, že se z očkování nesmí dělat geopolitika.

Prezident již dříve požádal Rusko o jeho vakcínu Sputnik V. Látky Sinopharm ani Sputnik V zatím nejsou schváleny pro použití v zemích EU. "Chápu snahu dovézt do ČR vakcíny a očkovat, ale nechápu, proč chtějí premiér a prezident experimentovat na českých občanech a poskytnout jim vakcíny, které Evropská agentura pro léčivé prostředky (EMA) neschválila.

Prioritou vlády by mělo být sehnat co nejvíce ověřených vakcín," napsal na twitteru předseda ODS Petr Fiala. EMA dnes oznámila, že na žádost německé firmy R-Pharm Germany zahájila průběžné hodnocení ruské vakcíny Sputnik V.

Adamová je zásadně proti používání vakcín či léků bez evropské certifikace. "Podrývat křehkou důvěru mnohých Čechů, kterou k vakcinaci chovají, využíváním nedostatečně ověřených vakcín, je obrovské hazardování," napsala Adamová ČTK.

Od všech výrobců je podle ní nutné žádat schválení od EMA, jinak nebudou jejich výrobky dostatečně důvěryhodné. Česko by se mělo hlavně věnovat tomu, aby využilo každou dávku vakcín, kterou již má.

Varovala také před tím, aby se z očkování "dělala geopolitika". "Nehleďme na to, odkud vakcíny jsou," uvedla Adamová. Rusko a Čína podle ní chápou očkování právě jako nástroj, z kterého lze geopoliticky těžit. "Kdo to nevidí, či vidět nechce, je naivní, nebo záměrně kolaboruje," doplnila.

Piráti jsou podle předsedy strany Ivana Bartoše u vakcín pro důvěryhodnost, dostupnost a dobrovolnost. "Pokud Čína požádá o evropské schválení svého léku a předloží svoje data, dá se o tom uvažovat. Bohužel u čínské vakcíny bez schválení EMA dojde k narušení pilíře důvěry, a proto preferujeme, aby Čína požádala skrze oficiální kanál o schválení," uvedl.

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že ČR musí přestat být závislá na rozhodování a jednání "neschopných orgánů Evropské unie". "EU škodí. Je nutné zajistit ze všech zdrojů dostatek účinných vakcín pro rychlou a dobrovolnou vakcinaci občanů, kteří se chtějí nechat dobrovolně očkovat s důrazem na rizikové skupiny," napsal Okmaura ČTK.

Certifikaci označil za důležitou i předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. "Zvláště proto, že čínská a ruská vakcína jsou vytvořeny na jiném principu než vakcíny americké a evropské. Pokud budou certifikovány, není problém dát lidem vybrat," napsal ČTK.

V příštích dvou měsících bude mít ČR k dispozici dva miliony vakcín a problém bude spíš to, aby se stíhaly využít, doplnil. "Není to trochu kouřová clona nad logistickým selháním premiéra a vlády? Má představa byla, že státní zakázku, objednávku jakéhokoliv zboží za státní peníze, nečiní jednotlivec, a to ani tehdy, když má kancelář na Hradě," uvedl.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na twitteru uvedl, že pokud výrobce z jakékoliv země splní podmínky unijní registrace a prověření EMA, je použití jeho očkovací látky v pořádku. "Dělat mimořádné výjimky pro vakcíny z Číny či Ruska považuji za riziko pro naše občany," dodal.

Související

Více souvisejících

očkování opozice Marian Jurečka (KDU-ČSL) Petr Fiala (ODS) Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 7 hodinami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 11 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 11 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy