Babiš chce co nejdříve řešit téma emisních povolenek na úrovni Evropské rady

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes řekl, že požádal o zařazení tématu emisních povolenek na program Evropské rady na 5. října. Podle něj je nutné rychlé řešení ohledně negativních dopadů cen emisních povolenek a spekulací s nimi. Uvedl to při návštěvě maďarského předsedy vlády Viktora Orbána v Ústí nad Labem.

Na severu Čech vede Babiš volební kandidátku svého hnutí ANO a po skončení pracovního programu se oba politici, kteří udržují dobré vztahy a kritizují migraci do EU, sejdou v ústeckém divadle s příznivci a členy hnutí. Večer přijme Orbána prezident Miloš Zeman v Lánech na Kladensku. Pracovní návštěva Orbána se koná zhruba týden před sněmovními volbami v ČR.

Příští českou vládu čeká podle Babiše hlavní bitva v Evropské unii právě ohledně emisních povolenek. "Já jsem včera psal dopis a také jsem si esemeskoval s předsedkyní Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady (Charlesem Michelem) , že zkrátka analýzu, kterou udělala Evropská komise na vývoj emisních povolenek, že se vůbec netrefila a že ty emisní povolenky, které jsou předmětem spekulací, mají obrovský negativní dopad na náš průmysl a předpoklady se vůbec nenaplnily a dopadají negativně na naše firmy a přenáší se to na naše obyvatele," uvedl Babiš. "Potřebujeme zamezit spekulacím a potřebujeme zastropovat ceny energií tak, jako jsme to udělali my pro teplárny," uvedl. O stanovení horní hranice ceny emisních povolenek Babiš hovořil i po pondělní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na lánském zámku.

S Orbánem, kterého Babiš označil za přítele, debatovali politici o migraci a vzájemných vztazích. Maďarský premiér ocenil, že přijel právě do Ústí nad Labem, protože pro jeho generaci v Maďarsku byla šlágrem kniha Milenci a vrazi Vladimíra Párala, která se v severočeském průmyslovém městě odehrává. Orbán zdůraznil, že nechce zasahovat do českých voleb. Do České republiky podle svých slov přijel, aby potvrdil význam česko-maďarského křídla ve Visegrádské čtyřce.

Na premiéry čekalo v Praze i v Ústí nad Labem několik aktivistů, kteří vyjadřovali nesouhlas s politikou obou mužů. Orbán řekl, že mu to nevadí, protože to patří k profesi premiéra a za svobodu vyjadřovat vlastní názor bojoval.

Večer v 19:00 Orbána přijme na zámku v Lánech prezident Zeman. Podle ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka by spolu měli mluvit například o aktuální politické situaci. Zatímco Česko čekají volby již příští týden, v Maďarsku se budou konat za půl roku. Na asi hodinové schůzce, které se zúčastní i zástupci maďarské a české delegace, budou řešit i otázky migrace, situaci ve Visegrádu, kam kromě ČR a Maďarska patří také Polsko a Slovensko, nebo blížící se české předsednictví EU. Jednou z hlavních českých priorit bude otázka integrace západního Balkánu, tedy sousedů Maďarska, do evropských struktur. Zeman s Orbánem by se mohli bavit také o zdražování energií nebo o stavbě maďarské jaderné elektrárny, na které Maďarsko spolupracuje s Ruskem.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš emisní povolenky EU (Evropská unie) emise

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy