Babiš dorazil do Lán za Zemanem. Bude tématem i Čapí hnízdo?

Premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil dnes večer do zámku v Lánech na pravidelnou schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka by spolu měli debatovat o aktuální politické situaci. Dá se očekávat, že by mohli mluvit o zastavení premiérova stíhání v kauze Čapí hnízdo, Babišově chystané cestě na zasedání Valného shromáždění OSN, o spolupráci zemí V4 či o nedávných prezidentových výrocích v Srbsku o možnosti přestat uznávat nezávislost Kosova.

Na pravidelných schůzkách se Zeman s Babišem domluvili poté, co se šéf hnutí ANO stal předsedou vlády. Setkávají se zhruba jednou za měsíc. Naposledy jel premiér do Lán v srpnu v době sporu o obsazení postu ministra kultury.

Státní zástupce zastavil trestní stíhání premiéra a dalších osob v kauze kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo minulý pátek. O deset dnů dřív se objevila zpráva, že tento postup navrhuje dozorující státní zástupce. Prezident Babišovi prostřednictvím svého mluvčího k zastavení stíhání poblahopřál v gratulaci k narozeninám. Případ teď posoudí ještě šéf žalobců Pavel Zeman.

Babiš by měl od 22. do 28. září vést českou delegaci na zasedání Valného shromáždění OSN, kde má také vystoupit. Jednat má i s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.

Prezident minulý týden na své návštěvě Srbska uvedl, že bude chtít s nejvyššími ústavními činiteli probrat možnost, aby Česká republika přestala uznávat Kosovo jako nezávislý stát. Babiš pak řekl, že nevidí důvod, aby česká vláda svůj přístup ke Kosovu měnila. Kosovo vyhlásilo samostatnost v roce 2008. Většina členských států EU ji uznala.

Zeman se s Babišem dnes už potkal, a to ve Strakově akademii. Prezident tam dorazil na jednání vlády o rozpočtu na příští rok. Ve svém projevu, který zveřejnil Hrad, apeloval na omezení daňových výjimek. Podle hlavy státu by to zvýšilo příjmy o 318 miliard korun. Zeman vyzýval i k omezení podpory obnovitelných zdrojů energie a počtu úředníků. České televizi pak řekl, že je zákon o rozpočtu připraven podepsat.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Miloš Zeman Zámek Lány politika Čapí hnízdo Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy