Babiš s Hegerem dohodli společné jednání vlády, řešili i pandemii

Nový slovenský premiér Eduard Heger a jeho český protějšek Andrej Babiš (ANO) dnes při společném jednání dohodli další společné zasedání české a slovenské vlády. Uskutečnit by se mohlo v září. Společně řešili zejména koronavirovou krizi. Slovensko daruje Česku 10.000 dávek vakcíny proti covidu-19 od společnosti Moderna.

Na své první zahraniční cestě se dnes Heger sešel i s prezidentem Milošem Zemanem. Státníci ocenili výborné vzájemné vztahy. Odpoledne Heger jednal rovněž s předsedy Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO).

Česká a slovenská vláda společně zasedaly koncem roku 2019 ve Valticích na Břeclavsku. Loni plánovaly společné zasedání ve Slovenském ráji. Záměr ale překazila pandemie. "Ale je tu naděje, a já doufám, že to tak bude, že bychom mohli v září společné zasedání realizovat," uvedl Babiš. Řekl, že jde vždy o skvělá setkání. Ocenil také, že Heger dodržel tradici a na svou první cestu ve funkci vyrazil do Prahy.

Klíčovým tématem při jednání premiérů v Kramářově vile byla pandemie koronaviru. "Víme, že boj zdaleka není vyhraný, velkou roli sehrává vakcinace," řekl Heger. S Babišem ocenili zapojení české i slovenské armády při epidemii. Armády budou více spolupracovat na zahraničních misích. Od května budou čeští a slovenští vojáci společně působit v polním chirurgickém týmu v Afghánistánu a Slovensko nově vyšle své vojáky také do Mali.

Premiéři hovořili i o spolupráci ve V4 či Evropské unii. Probírali obrannou spolupráci a jadernou energetiku. Na důležitosti spolupráce ve visegrádské čtyřce (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) se Heger shodl i se Zemanem. S prezidentem Heger hovořil i o ekonomické obnově po koronavirové pandemii. Prezident dnes absolvoval poprvé veřejně své pracovní schůzky na vozíku. Po Hegerovi přijal v Lánech také kandidáta na ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD).

Se šéfem horní komory Vystrčilem hovořil Heger například o aktuální situaci na rusko-ukrajinských hranicích, dopadu koronavirové pandemie na školství a o vakcinaci nebo o dalším směřování V4.

Hlavním tématem jednání s Vondráčkem byla podle webu Sněmovny epidemiologická situace, zejména strategie a úspěšnost očkování a postup při rozvolňování vládních protiepidemických opatření. Politici též debatovali o plánu obnovy EU jako nástroji oživení národních ekonomik. Vondráček s Hegerem vyzdvihli spolupráci obou zemí na parlamentní úrovni a přínos regionální spolupráce skupin S3 (ČR, Slovensko, Rakousko) a V4.

Heger se stal předsedou slovenské vlády na začátku dubna. Ve funkci nahradil premiéra Igora Matoviče, který podal po téměř měsíc trvající vládní krizi demisi. Krizi odstartoval nákup vakcíny Sputnik V, její dovoz prosazoval navzdory nesouhlasu části koalice hlavně Matovič. Ohledně vakcín opakovaně jednal bývalý šéf slovenského parlamentu Andrej Danko, který bude i součástí pondělní delegace vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) v Moskvě.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Eduard Heger (ministr SR) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy