Babiš shání hlasy pro státní rozpočet. Jednal s KSČM, pak navštívil klub ČSSD

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dnes opět jednali s poslanci KSČM o jejich možné podpoře státního rozpočtu na příští rok. Komunisté zopakovali podmínku přesunu deseti miliard korun z obranné kapitoly do rozpočtové rezervy, řekla ČTK místopředsedkyně frakce KSČM Hana Aulická Jírovcová. Poslanec KSČM Jiří Dolejš novinářům řekl, že klub má průběžné informace, že pozměňovací návrh má šanci na přijetí. Pro by podle něj mohla být SPD.

Po jednání s komunisty premiér podle informací ČTK navštívil klub ČSSD. Odpolední začátek pokračování schůze Sněmovny ke schvalování rozpočtu byl o hodinu odložen na 15:30, přestávku si vyžádal předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Převod peněz z ministerstva obrany do rozpočtové rezervy je podle Aulické Jírovcové pro KSČM nepřekročitelnou podmínkou. "Podmínku pan premiér zná a jak se k tomu postaví, to asi my počkáme až na samotné hlasování," uvedla. Všechno je podle ní otevřené.

"Dokud se nehlasuje, tak všechno jsou jenom přísliby a argumenty. Předpokládáme, že náš návrh může projít, ale nikoli na vládním, respektive tolerančním půdorysu, ale napříč spektrem, protože máme rozjednány i hlasy odjinud. Pokud by to prošlo, můžeme hlasovat pro rozpočet," uvedl Dolejš. Z projevu předsedy SPD Tomia Okamury podle něj vyplývá, že také nechce v tuto chvíli dávat peníze na zbrojení. "Předpokládám, že členové jeho frakce ho poslouchali a že se podle toho zachovají," řekl Dolejš.

Koaliční ČSSD řekla, že pro pozměňovací návrh hlasovat nebude. "ANO musí řešit jiný problém. Sociální demokracie to žene nadoraz, že by ani nepodpořila rozpočet, ale to už je problém pana premiéra. Myslím, že koaliční partner, který nepodpoří vládní návrh rozpočtu, vlastně jakoby přestal být koaličním partnerem. Pak si musí vyřešit, kdo vlastně ve vládě chce sedět a proč," dodal poslanec.

"Nám skutečně nejde o to sebrat peníze vojákům, ale dát šanci pro efektivní vynaložení těchto peněz s ohledem na krizi, ve které se nacházíme. Může nastat i situace, že si to vojáci zase vezmou zpátky z vládních rezerv, a to už je rozhodnutí vlády. Pokud to takto chápeme, tak nikdo není škodný a více je pamatováno na priority, které souvisí se zdravotní a ekonomickou krizí," poznamenal Dolejš.

Babiš (ANO) před polední přestávkou ve Sněmovně řekl, že jeho menšinová vláda s ČSSD v tuto chvíli podporu pro návrh rozpočtu nemá. Ke škrtu v obranné kapitole, kterým své hlasy podmiňuje KSČM, se znovu postavil záporně. Ministerský předseda pak jmenovitě požádal opoziční lídry, aby jejich poslanci opustili při dnešním hlasování o rozpočtu jednací sál, a umožnili tím jeho schválení. Z opozičních řad zaznívaly nesouhlasné reakce.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš státní rozpočet KSČM ČSSD Poslanecká sněmovna Jiří Dolejš Tomio Okamura

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 31 minutami

před 41 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy