Babiš ve svém obytňáku zahájil jízdy za voliči

Předseda ANO Andrej Babiš dnes zahájil jízdy obytným vozem za voliči. Ráno se vydal z Průhonic u Prahy, kde žije, na jižní Moravu, dnes se chce setkat s lidmi v Břeclavi. V dalších dnech se chystá navštívit Znojmo, Brno či Vyškov. Babiš si na svých cestách chce v obytném autě povídat s lidmi, uvnitř má i kuchyňku, šatnu, koupelnu nebo čtyři postele.

Na karosérii je plakát hnutí ANO, který se poslední týdny objevuje na billboardech. Podle Babiše však nejde o kampaň, ale o cestu za voliči, s nimiž se chce setkávat jako ve své poslanecké kanceláři v Roudnici nad Labem.

Podle Františka Sivery z úřadu, který dohlíží na hospodaření politických subjektů, ale hnutí ANO musí plakát z auta zahrnout do nákladů letošních voleb, protože se shoduje s plakáty na billboardech v kampani k těmto volbám. Jinak by se vystavilo možné sankci. Hnutí se zahrnutím plakátu do nákladů podle hlavního manažera hnutí ANO Jana Richtera počítá.

Obytný vůz polepený nápisy "Zase bude líp!" a "Za Babiše bylo líp!" vyjel ráno od pumpy v Průhonicích, Babiš seděl za volantem. "Už jsem to jednou řídil a je to jednoduché. Jenom při couvání je to delší. Pojedeme rovně po D1," řekl novinářům. Babiš nakonec jízdu ani netrénoval na autodromu, jak původně zamýšlel. Vůz může řídit i s běžným řidičským průkazem.

O Babišovi, který je po odchodu z premiérské funkce řadovým opozičním poslancem, se často mluví jako o kandidátovi na prezidenta. On sám kandidaturu dosud nepotvrdil, i když v minulosti ji připustil. Dnes novinářům řekl, že kdyby se pro prezidentskou kandidaturu rozhodl, tak má nynější cesty s obytným vozem "do zásoby". "Kdybych se náhodou rozhodl, tak samozřejmě ten kontakt s voliči je důležitý," dodal.

Volba hlavy státu se má konat na začátku příštího roku, ještě před ní se 23. a 24. září uskuteční volby do obecních zastupitelstev a do třetiny senátních obvodů.

Podle Babišových spolupracovníků expremiér tento týden navštíví i poslanecké kanceláře jihomoravských poslanců ANO. Příští týden zamíří do Ústeckého a Středočeského kraje.

Podle členů Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí volební zákon v kampani nerozlišuje, zda je velkoplošným zařízením billboard nebo obytný vůz. Sivera uvedl, že prezidentské volby ještě nebyly vyhlášeny, a proto se ve spojitosti s nimi nic neřeší. "Na obytném voze se ale objevil stejný plakát, jako hnutí ANO vylepilo před dvěma týdny v době, kdy běží kampaň do Senátu a komunálních voleb," uvedl Sivera. Proto bude muset hnutí zahrnout plakát na tomto voze do kampaně senátních a případně komunálních voleb, jinak by se mohlo vystavit sankci, dodal.

"Auto je zařízení jako nosič této kampaně, tak teoreticky i ono by mohlo být zahrnuto do kampaně. Situace by ale mohla být složitější v tom, že si auto pravděpodobně mohl pořídit sám předseda hnutí," odpověděl Sivera na dotaz, zda bude do nákladů zahrnutý pouze plakát, nebo i obytný vůz.

Dopravní prostředky využívají v předvolební kampani mnozí politici. Nejvíc se v té souvislosti zřejmě proslavil autobus Zemák, se kterým vyrazil za voliči v 90. letech minulého století v barvách sociální demokracie nynější prezident Miloš Zeman. Autobus v kampani používaly i další strany, například Piráti, SPD či Volný blok a v posledních sněmovních volbách i nakonec vítězná koalice občanských demokratů, lidovců a TOP 09 Spolu.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 53 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy