Česko by mělo poskytnout 40 milionů na rozvoj Afghánistánu

Česká republika by letos měla opět poskytnout Afghánistánu 40 milionů korun na podporu tamních obranných a bezpečnostních sil a udržitelného rozvoje země. Materiál ministerstva zahraničí, který má ČTK k dispozici, brzy projedná vláda. Stejnou pomoc poskytovalo Česko v letech 2018 až 2020, o čemž kabinet rozhodl už v roce 2016.

Česká diplomacie chce nyní podporu rozvoje a stabilizace Afghánistánu prodloužit do roku 2024, v každém roce by se ale ad hoc o příspěvcích rozhodovalo po analýze politicko-bezpečnostního vývoje v zemi.

Výše poskytnuté částky se bude též odvíjet od peněz schválených na zahraniční rozvojovou spolupráci pro konkrétní roky. Prostředky totiž budou hrazeny právě z rozpočtu na zahraniční rozvojovou spolupráci a humanitární pomoc.

Polovina z navrhovaných 40 milionů pro letošní rok je určena pro Afghánský rekonstrukční svěřenecký fond (ARTF), který je pod přímým dohledem Světové banky. Peníze by měly jít na zemědělství, rozvoj venkova a vzdělávání. Fond, se kterým ČR spolupracuje od roku 2014, se soustředí především na posilování soběstačnosti afghánské společnosti, včetně tvorby pracovních míst a možností obživy obyvatel.

Druhá polovina poslouží na podporu afghánských obranných a bezpečnostních sil. České peníze přispívají k plnění spojeneckých závazků. Část těchto zdrojů půjde i na pokrytí bezpečnosti v Kábulu, což souvisí i s bezpečností diplomatických misí včetně českého velvyslanectví v Kábulu.

Na konci června se do České republiky vrátilo posledních 12 českých vojáků z alianční mise v Afghánistánu. Mise se od roku 2002 účastnilo na 11.500 českých vojáků, 14 jich zahynulo.

Související

Více souvisejících

Afghanistán

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy