Česko dá Řecku peníze na pomoc se zničeným uprchlickým táborem Moria

Česko dá Řecku téměř 2,6 milionu korun na pomoc se zničeným uprchlickým táborem Moria na ostrově Lesbos. Rozhodl o tom ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Ministerstvo o tom dnes informovalo na svém webu. Česko se ale z tábora nechystá přijmout žádné migranty.

"O naší pomoci jsem mluvil při rozhovoru se svým řeckým protějškem Nikosem Dendiasem, který v pátek 18. září přijíždí na pracovní návštěvu České republiky. Očekávám proto, že další detaily probereme osobně," uvedl Petříček. Využití částky nyní české zastupitelství v Aténách projednává se svými řeckými partnery.

ČR letos už dodala Řecku kvůli koronaviru materiální pomoc za 4,4 milionu korun pro uprchlíky a migranty v táborech, peníze šly z programu MEDEVAC. Dalších 2,7 milionu korun šlo z programu ministerstva vnitra Pomoc na místě. ČR rovněž přispívá k ostraze vnějších hranic EU 27 miliony korun na zajištění nezbytného vybavení na suchozemské i mořské hranici.

Tábor Moria minulý týden zcela zničila série úmyslně založených požárů, když jeho obyvatelé protestovali proti nařízené karanténě kvůli koronaviru. Od té doby více než 12.000 migrantů trávilo dny a noci pod širým nebem. Jen asi 1000 z nich, převážně rodiny s dětmi, našlo útočiště ve stanovém táboře v areálu armádní střelnice Kara Tepe, kde je zatím k dispozici asi 5000 míst.

Německá vláda v úterý potvrdila, že z pěti řeckých ostrovů přijme 1553 migrantů. Má jít o uprchlické rodiny, uvedl německý vicekancléř a ministr financí Olaf Scholz. Už minulý týden Německo slíbilo, že se postará asi o 100 až 150 nezletilých migrantů z Morie. O 400 nezletilých migrantů se hodlá podělit nejméně deset evropských zemí.

Na ostrově Samos v úterý vznikl požár poblíž uprchlického tábora pro bezmála 5000 lidí. Někteří řečtí politici v této souvislosti varovali před opakováním taktiky z Morie, kdy se migranti po zapálení tábora domáhají přemístění na pevninu či rovnou do střední a západní Evropy.

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Opusťte Írán, vyzvala česká diplomacie občany

Ministerstvo zahraničních věcí v pátek varovalo české občany před cestami do Íránu. Úřad eviduje případy, kdy občané členských států Evropské unie byli v zemi zadrženi, vyšetřováni, případně i trestně stíháni na základě uměle vykonstruovaných podezření či obvinění. 

Více souvisejících

ministerstvo zahraničí Řecko uprchlíci Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy