Čeští politici k výsledkům voleb: Petříček se obává sporů, Zeman poslal dopis

Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je Joe Biden praktickým vítězem amerických prezidentských voleb, čekají ho ale zřejmě spory a přepočítávání hlasů. Ministr Petříček to dnes uvedl ve vyjádření pro ČTK. Prezident Miloš Zeman poslal novému prezidentovi dopis.

Agentura AP i velké televizní stanice skoro čtyři dny po uzavření volebních místností vyhodnotily, že bývalý viceprezident ovládl hlasování i v klíčovém státě Pensylvánie, a má tak zajištěnou většinu ve sboru volitelů. Na sociálních sítích pogratulovali Bidenovi první čeští politici. Petříček se přímé gratulaci zatím vyhnul.

"Jsou to skutečně neobvyklé volby. Joe Biden je již prakticky jistým vítězem, ale netroufnu si odhadnout, co se ještě v USA může stát - některé státy už avizovaly, že hlasy budou přepočítávat," napsal Petříček ČTK. Doplnil, že každopádně chce poukázat na rozdíl více než čtyř milionů hlasů ve prospěch Bidena, i když pro americký systém to není rozhodující faktor.

Obhajující prezident Donald Trump na vývoj ve sčítání reagoval prohlášením, ve kterém neuznal volební porážku a výsledky znovu zpochybňoval. "Prostým faktem je, že tyto volby zdaleka nejsou u konce," uvedl Trump.

Na prostředky, jimiž vedl kampaň Bidenův protikandidát - dosavadní prezident Donald Trump poukázal na twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO). "Prosím všechny učitele o zařazení tweetů Donalda Trumpa do metodických listů mediální výchovy a kohokoliv o zaslání sítě do Washingtonu," uvedl.

Gratulaci připojila i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Vyhrál ten, který vedl kampaň slušně, držel se zásad a myslel ve svých projevech i na ty, kteří mu nedali svůj hlas. To je naprosto zásadní, protože zakopání příkopů po Donaldu Trumpovi bude nejlepší zprávou pro USA i pro nás," uvedla.

Vítězství Joea Bidena a viceprezidentky Kamaly Harrisové v amerických prezidentských volbách jsou podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) příležitostí k utužení transatlantické spolupráce včetně česko-amerických vztahů. S poukazem na své únorové unáhlení se, kdy na twitteru věštil demokratům výhru pouze s Mikem Bloombergem, Hamáček gratulaci Bidenovi zveřejnil na twitteru.

S komentáři ohledně zvláštností amerického volebního systému, kdy vítězství nemusí zaručit převaha hlasů, na sociálních sítích Bidenovi blahopřáli i další čeští politici. Vyhrála podle nich slušná kampaň.

"Americký volební systém je mírně řečeno zvláštní. Nicméně je třeba jej respektovat - do klání přece vstoupíte s respektem vůči pravidlům. Já mám radost, že letos vyhrál kandidát s největším počtem hlasů. Joe Biden, ať si o něm, jeho kampani či politice, myslíme cokoliv, bude prezidentem amerického lidu," uvedl na twitteru předseda hnutí STAN Vít Rakušan s přáním štěstí při výkonu mandátu.

Gratulaci připojila i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Vyhrál ten, který vedl kampaň slušně, držel se zásad a myslel ve svých projevech i na ty, kteří mu nedali svůj hlas. To je naprosto zásadní, protože zakopání příkopů po Donaldu Trumpovi bude nejlepší zprávou pro USA i pro nás," uvedla.

Bidenovo vítězství je pozitivní zprávou i pro Piráta Jana Lipavského. "Pro Česko a EU to bude znamenat čtyři roky spolupráce na celosvětových výzvách - změna klimatu, regulace technologických firem nebo rostoucí vliv totalitních států," napsal Lipavský ČTK. Stejně jako šéf české diplomacie Tomáš Petříček očekává, že v příštích týdnech se bude pravděpodobně odehrávat právní bitva. "Donald Trump zpochybňuje sčítání hlasů a mluví o podvodu, nic tomu ale nenasvědčuje. Korespondenční hlasy jsou platné a zcela legitimní, jen jejich sčítání trvá déle. Toto zpoždění vidíme především proto, že v některých státech Republikánská strana nastavila pravidla tak, aby distanční volbu znesnadnila," míní pirátský expert na zahraniční politiku.

Volby podle Lipavského znovu ukázaly, jak je americká společnost rozdělená. "Byť vítězstvím Joea Bidena z Bílého domu odejde polarizující rétorika, hluboké neshody přetrvají. Jedním z nejtěžších úkolů nového prezidenta tak bude zahojit rány, které tyto volby ještě prohloubily," uvedl.

Prezident Miloš Zeman poslal Bidenovi dopis. "Vaše Excelence, dovolte mi, abych Vám srdečně poblahopřál k Vašemu zvolení prezidentem Spojených států amerických. Voličská podpora, které se Vám dostalo, je odrazem důvěry Američanů ve Vaše vůdčí schopnosti prokázané tolikrát v minulosti při službě občanům USA, ale také vyjádřením jejich vůle ke změně," píše.

"Věřím, že tak jako mnohokrát předtím, i během Vašeho prezidentství společně dokážeme, že Česká republika a USA jsou silní spojenci i dobří přátelé. Naše všestranné vztahy vyrůstají z pevného přátelství založeného již při zrození české státnosti a stvrzeného během kritických chvil 20. století. Americká podpora byla klíčová pro to, aby se Česká republika po roce 1989 navrátila zpět do rodiny demokratických zemí, stala se členem Severoatlantické aliance a sebevědomým, zodpovědným a aktivním článkem mezinárodního společenství. Češi a Američané sdílí základní a klíčové hodnoty, jež jsou páteří euro-atlantického světa," uvedl dále Zeman.

"Naše spojenectví se promítá do mnoha oblastí. Spojené státy jsou naším důležitým politickým i ekonomickým partnerem, což ilustruje mj. skutečnost, že USA jsou první destinací českého exportu mimo země Evropské unie. V posledních letech jsme však v Evropě často slýchali výroky o ekonomických restrikcích, s nimiž dlouhodobě a hluboce nesouhlasím. Domnívám se totiž, že stále platí, že Evropa Ameriku potřebuje stejně, jako Amerika potřebuje Evropu. Společně pak mohou přispět k tomu, aby byl spravedlivější i celosvětový volný obchod," napsal prezident.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se těší na všestrannou a přátelskou spolupráci s novým americkým prezidentem. Babiš to uvedl na sociálních sítích po oznámení amerických médií, že prezidentem se stane demokratický kandidát Joe Biden. Český premiér také uvedl, že pro Česko je důležité, aby se nový prezident USA aktivně přihlásil k spojeneckým závazkům a usiloval o uzavření obchodní dohody s Evropskou unií.

"Srdečně blahopřeji Joe Bidenovi ke zvolení příštím prezidentem Spojených států amerických. Těším se na všestrannou a přátelskou spolupráci," uvedl Babiš na facebooku.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Volby USA Tomáš Petříček Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy