Drahošova cesta na Tchaj-wan se kvůli koronaviru odkládá

Cesta senátora a někdejšího kandidáta na prezidenta Jiřího Drahoše na Tchaj-wan se vzhledem k horší epidemiologické situaci uskuteční až na jaře. V dnešní tiskové zprávě to uvedl bývalý senátor Martin Mejstřík. Původně měl Drahoš zemi navštívit 21. až 29. října. Na Tchaj-wan s ním měli odletět vědci, epidemiologové a experti na kybernetickou bezpečnost.

"Odložit cestu mé delegace na Tchaj-wan je za současných podmínek jediné logické rozhodnutí," uvedl Drahoš. "Na straně Tchaj-wanu vidím velký zájem na prohloubení stávající spolupráce a pevně věřím, že i když se moje cesta uskuteční o několik měsíců později, přispěje k dalšímu posílení vztahů s našimi tchajwanskými přáteli," dodal. V zemi ze měl Drahoš mimo jiné zúčastnit otevření česko-tchajwanských technologických dnů v Tchaj-peji.

Cesta naváže na nedávnou návštěvu delegace předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Tchaj-wan navštívil na přelomu srpna a září. Doprovodilo ho téměř 40 zástupců středních a menších českých firem.

Při ukončení cesty Vystrčil řekl, že misi pokládá za úspěšnou. Ostrovní země je podle něj ochotna ekonomicky se více angažovat v Evropě prostřednictvím České republiky a Česko by toho mělo využít.

Cestu kritizovala Čína, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřeneckou provincii. Čínský ministr zahraničí Wang I pohrozil předsedovi české horní komory, že za misi zaplatí vysokou cenu. Proti výroku se ohradila česká diplomacie i evropští představitelé. Vystrčila za cestu na Tchaj-wan opakovaně kritizovali i prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Související

Miloš Vystrčil

Senát si ve středu zvolí vedení, v jeho čele má zůstat Vystrčil

Senát si ve středu zvolí obměněné vedení. Jeho předsedou zůstane podle dohod senátorských klubů Miloš Vystrčil (ODS), místopředsedy Jiří Oberfalzer (ODS) a Jitka Seitlová (KDU-ČSL). Novým prvním místopředsedou Senátu bude dosavadní předseda senátního školského výboru Jiří Drahoš (za STAN), který si vymění pozici s Jiřím Růžičkou (za TOP 09).

Více souvisejících

Jiří Drahoš Tchaj-Wan

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy