Fiala obhájil vedení ODS, místopředsedou je Stanjura

Předseda ODS Petr Fiala dnes potřetí obhájil svůj mandát, když získal podporu víc než 90 procent delegátů pražského kongresu. Neočekávaně dramatický průběh měla ale posléze volba jeho statutárního zástupce. V prvním kole neuspěla dosavadní první místopředsedkyně Alexandra Udženija. V opakované volbě zvítězil předseda poslanců Zbyněk Stanjura, na jehož nominaci se poradilo vedení strany s regionálními lídry.

Z pléna proti němu kandidovali radní pro Prahu 6 Marie Kubíková a bývalý bulvární novinář a starosta Řeporyjí Pavel Novotný. Ten v kandidátském projevu ODS kritizoval za neschopnost prodat práci, kterou odvádí. Stanjura ve volbě získal 322 z 500 odevzdaných hlasů, pro Novotného a Kubíkovou hlasovalo po šesti desítkách delegátů. Večer ještě delegáty čeká volba zbytku vedení strany a prezentace kampaně.

Setkání stovek občanských demokratů se celý den neslo v duchu kritiky současné vlády a příprav na podzimní krajské a senátní volby a sněmovní volby o rok později. ODS v nich má podle Fialy ambici zvítězit a stát se vládní stranou.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš není neporazitelný, zdůraznil Fiala s odkazem na výsledky ODS v loňských evropských volbách. Až krajské a senátní volby na podzim podle něj ukážou, v jaké konstelaci mohou do sněmovních voleb jít současné středopravicové strany opozice. Odhaduje, že z pětice dosavadních stran se dají dohromady tři. Jaké, dosud neví. O potřebném spojenectví mluvili na kongresu i lídři TOP 09, KDU-ČSL a STAN.

Fiala a další řečníci kritizovali vládu za to, že nemyslí na budoucnost. Premiéra s jeho investičním plánem přirovnal staronový předseda ODS k baronu Prášilovi. Příští sněmovní volby podle něj budou referendem o tom, jestli má být politika "show a festival výtržností, nebo solidní práce".

V projevu před svým znovuzvolením také řekl, že chce vést tažení proti populismu a "mistrům facebookových lží". Pokud by se ODS ujala vlády, slibuje zdvojnásobení investic do dopravní infrastruktury tak, aby dosáhly tří procent HDP. Investice do školství by měly stoupnout na pět procent HDP, do výzkumu a inovací by mělo jít jedno procento. Peníze na to chce ODS vzít vedle úspor na správě státu ze sta miliard, které současná vláda podle Fialy nešetrně rozhazuje.

Na heslo kampaně ODS Země, která vítězí reagoval na twitteru Babiš. "Je super a naprosto pravdivé, ČR skutečně vítězí. Díky hnutí ANO a už sedmý rok, kdy ODS není ve vládě," uvedl. Posledním velkým počinem občanských demokratů podle něj bylo, že "zplodila nějakého AB a hnutí ANO". Rozumnou míru ambicí pak popřáli Fialovi komunisté podporující Babišovu vládu. "Modrý pták s poněkud pochroumanými křídly, a přesto nezřízenou touhou vládnout. Chybí sebemenší sebereflexe nebo náznak lítosti nad tím, kam v minulosti zemi dovedl," uvedl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Lídři dalších stran gratulace nemínili ironicky a vzkázali ODS, že se těší na další spolupráci.

ODS má nyní zhruba 14.000 členů. V podzimních volbách plánuje uhájit vedoucí pozici v Senátu a získat vedení některých krajů. Nyní hejtmana nemá.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS) Zbyněk Stanjura

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Školačky v Kutné Hoře rozrušila hodina s psycholožkou. Zasahovala záchranka

Neobvyklý incident se ve čtvrtek dopoledne stal na SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře. Do školy museli přijet záchranáři kvůli kolapsu několika žákyň během intervence školní psycholožky ohledně špatných vztahů ve třídě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy