Hnutí STAN chce zreformovat Česko, Rakušan představil balíček změn

Poslanci opozičního hnutí STAN budou ve Sněmovně hledat podporu pro návrhy vedoucí k zjednodušení fungování státu. Chtějí prosadit například sdílení informací úřady, zrychlení vydávání řidičských průkazů či zveřejňování hospodářských výsledků firem státem podle daňových podání.

Předseda STAN Vít Rakušan při představení balíčku plánovaných změn dnes novinářům řekl, že hnutí nechce čekat na ohlašované reformy, které nepřicházejí. S opozicí i vládními stranami chce jednat o dílčích změnách.

"Budu jednat se všemi předsedy, včetně premiéra (Andreje) Babiše (ANO). Přesvědčovat ho, že ne vše, co pochází z opozice, je špatné," uvedl Rakušan. Sada návrhů podle něj může zajistit, aby stát fungoval jednoduše a lidem sloužil, nikoli je zatěžoval.

STAN chce jednoduchými změnami zákonů například zajistit, aby úřady sdílely informace, například z katastru nemovitostí, a aby informace o exekucích obsahovaly všechny registry.

Za přežitek v 21. století označil Rakušan místní příslušnost. I když je podle něj zřejmě těžko prosaditelné zrušení trvalého bydliště, je možné, aby úřady mezi sebou sdílely informace a fungovaly jako distributoři při komunikaci s lidmi. Třeba studenti by tak nemuseli při komunikaci s úřady cestovat do místa svého bydliště, stačilo by zajít do nejbližšího, který by věc "poslal dál".

Pro podnikatele STAN navrhuje zavedení možnosti zrušit podnikání za šest měsíců, nikoli rok. Ulehčit firmám má také zrušení povinnosti hlásit výsledky firem, které může stát sám zveřejňovat podle podaných daňových přiznáních.

Zjednodušení fungování státu má vláda ve svém programovém prohlášení. Základem agendy s názvem Digitální Česko má být podle kabinetu jedna digitální identita pro každého občana, kde budou všechny služby státu dostupné na jednom místě. Zde bude možné odevzdat daňové přiznání, seznámit se s nejnovějšími vyhláškami či zákony nebo zkontrolovat, která veřejná instituce se dívala na osobní údaje občana a žádat vysvětlení, uvádí programové prohlášení.

Související

Více souvisejících

Vít Rakušan (STAN) Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy