Hradní diplomat Jindrák bude radit i Babišovi

Ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák bude s diplomacií radit premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Ve funkci šéfa hradní diplomacie i nadále ale zůstane. Dnešní informaci webu Lidovky.cz ČTK potvrdil sám Jindrák. Na poradních službách se podle něj přímo dohodli Babiš s prezidentem Milošem Zemanem.

"Je to po vzájemné dohodě prezidenta a premiéra. Budu to dělat souběžně," řekl Jindrák. Očekává, že na úřadu vlády se bude, vzhledem ke svým diplomatickým zkušenostem, věnovat především bilaterálním vztahům s Německem či zeměmi Visegrádu (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Zároveň poznamenal, že ve funkci ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky se zabývá i celosvětovou diplomatickou agendou. "Je to velká výzva, na druhou stranu to podle mě přispěje k další koordinaci české zahraniční politiky," dodal. Pracovat bude na dohodu a placen bude dle hodinové sazby.

Lidovky.cz uvedly, že Babiš dosud žádného poradce pro zahraniční politiku ve svém poradním sboru neměl, s problematikou mu ale pomáhal někdejší šéf diplomacie Cyril Svoboda, který oficiálně působí jako poradce pro ústavní a legislativní záležitosti.

Jindrák (56) po studiích působil na konzulárním odboru československého ministerstva zahraničních věcí. Po revoluci pracoval například na generálním konzulátu v Mnichově, který také vedl. V polovině 90. let se stal ředitelem prvního teritoriálního odboru ministerstva zahraničí, na kterém měl na starosti vztahy s českými sousedy či s Maďarskem, Slovinskem nebo Švýcarskem.

Mezi lety 1998 a 2001 zastupoval jako velvyslanec Českou republiku v Maďarsku, poté se stal náměstkem ministra a velvyslancem v Rakousku. Od roku 2006 vedl českou ambasádu v Německu, stal se tak nejdéle sloužícím velvyslancem v Německu. Po návratu do České republiky byl opět náměstkem ministra a před odchodem na Pražský hrad působil na úřadu vlády, kde premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) pomáhal se zahraniční politikou, mimo jiné s bilaterálními vztahy s Německem či agendě středoevropské regionální spolupráce v rámci českého předsednictví V4.

Související

Rudolf Jindrák

Jindrák se oficiálně ujal funkce českého velvyslance na Slovensku

Funkce velvyslance České republiky na Slovensku se dnes oficiálně ujal Rudolf Jindrák. Před polednem předal prezidentce Zuzaně Čaputové pověřovací listiny. Nástupní audience nového velvyslance se konala v sídle hlavy slovenského státu. Součástí byl slavnostní ceremoniál na nádvoří prezidentského paláce, kde vojáci prezidentské čestné stráže zahráli českou hymnu.
Rudolf Jindrák

Zeman se nezaměřoval jen na Rusko a Čínu, popřel Jindrák

Není pravdou, že se prezident Miloš Zeman ve svém zahraničně-politickém působení zaměřoval jen na ruskou a čínskou agendu. Zaměřoval se též na bezpečnostní záležitosti, spolupráci s Izraelem, ekonomickou diplomacii nebo vztahy se sousedními státy, které jsou vynikající. V rozhovoru s ČTK to řekl ředitel hradní diplomacie a budoucí velvyslanec na Slovensku Rudolf Jindrák. Zemanovi bude s koordinováním zahraničně-politických aktivit pomáhat do konce prezidentova mandátu.

Více souvisejících

Rudolf Jindrák Andrej Babiš Miloš Zeman Pražský Hrad

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy