"Je to papalášství." Bartoš a Fiala zkritizovali schůzku expertního týmu Zemana

Předsedové opozičních stran Ivan Bartoš (Piráti) a Petr Fiala (ODS) dnes v debatě televize Prima kritizovali sobotní jednání expertního týmu prezidenta Miloše Zemana za přístup k opatřením na ochranu před koronavirem. Podle snímku zveřejněného na sociálních sítích sedělo více než deset účastníků schůzky blízko sebe kolem stolu, a přestože měli na obličeji roušky, před nimi bylo nachystané občerstvení.

Bartoš uvedl, že evidentně při setkání v Lánech nebyla dodržena řada opatření, která už mnoho dní platí pro všechny obyvatele ČR. "Je to jistá forma papalášství a ignorance, pokud se takto vyfotí u společné večeře nejvýše postavení lidé v ČR, je to ostuda," řekl Bartoš.

"Nemyslím si, že by to (porušení nařízení vlády) spravila bloková pokuta v desetitisících korun," uvedl. Připomněl, že vláda lidem zakazuje jet na chatu či za prarodiči a již o počtu pět či deset lidí mluví jako o příliš velkém uskupení.

Šéf Svazu měst a obcí František Lukl (Sedmadvacítka nezávislých) dnes oznámil, že dá kvůli kritice, která následovala po zveřejnění fotografie, svoji funkci předsedy k dispozici. Ani podle dalšího účastníka schůzky, policejního prezidenta Jana Švejdara, "nepůsobí fotografie nejšťastněji". Ve vyjádření, které zaslala ČTK jeho mluvčí Kateřina Rendlová, uvedl, že neúspěšně prosazoval jednání on-line.

"Všichni to dodržujeme. Lidé mají problémy ve svém podnikání, ve svých rodinách a pak vidí představitele státu, jak se tam chystají obědvat nebo večeřet a opatření nedodržují. To je podle mě velmi špatné. My všichni musíme jít příkladem. A musíme se snažit ukázat lidem, že odpovědnost je naprosto zásadní," řekl dnes Fiala.

Zeman jednal v sobotu na zámku v Lánech se svým poradním týmem o situaci kolem koronaviru. Jednání se zúčastnili kromě Lukla a Švejdara například ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD), ministr obrany Lubomír Metnar a ministryně spravedlnosti Marie Benešová (oba za ANO).

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček následně umístil na twitter fotografii, na které účastníci sedí v rouškách okolo stolu a před sebou mají talíře s pohoštěním.

Z dnešního jednání expertního týmu pana prezidenta v Lánech. pic.twitter.com/rskt74HukS

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) April 4, 2020

Na členy skupiny se vzápětí snesla kritika, která jim vyčítala nedostatečné rozestupy. Média se také začala dotazovat, jak mohli účastníci jednání s rouškami jíst. Benešová na dotaz serveru Lidovky.cz uvedla, že v pátek všichni přítomní absolvovali test na přítomnost koronaviru v těle s negativním výsledkem. "Byl jen pokrájený sýr a klobása. To šlo konzumovat s rouškou," uvedla ministryně spravedlnosti.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Petr Fiala (ODS) Miloš Zeman ODS Česká pirátská strana Marie Benešová František Lukl prezident čr Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy