Kancléř Mynář se v Číně setkal s vicepremiérem, řešila se humanitární pomoc

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář se dnes v Pekingu setkal s jedním z čínských vicepremiérů Chu Čchun-chuou. Informovala o tom tisková agentura Nová Čína, podle které Chu Čchun-chua ocenil návštěvu v době epidemie nového typu koronaviru jako důkaz "hlubokého přátelství české vlády a lidu". Vyjádření Hradu se ČTK snaží získat.

Chu Čchun-chua je čínským vicepremiérem zodpovědným za zemědělství, vodohospodářství, obchod a cestovní ruch. Čína je podle něj ochotna společně realizovat to, na čem se čínský prezident Si Ťin-pching a český prezident Miloš Zeman dohodli, tedy prohloubit spolupráci v obchodu a investicích a podpořit rozvoj česko-čínských vztahů.

Mynář podle agentury Nová Čína vyjádřil v zastoupení prezidenta Zemana solidaritu s Čínou a ocenil "silná opatření", která Peking přijal, aby zastavil epidemii nového typu koronaviru.

Vicepremiérovi podle čínské tiskové agentury Mynář také řekl, že Česko je připraveno poskytnout Číně pomoc a posílit vzájemnou komunikaci za účelem "stálého pokroku ve vzájemné spolupráci".

Ve vztazích mezi Čínou a Českem v poslední době panuje napětí. Podle prezidenta Zemana i ministra zahraničí Tomáše Petříčka Čína nenaplnila ekonomická očekávání České republiky. Zeman v minulosti prohlásil, že kvůli nesplněným slibům z čínské strany nepojede na dubnový summit Číny se středoevropskými a východoevropskými zeměmi. Mynář později ČTK řekl, že pokud by čínští zástupci byli ochotni na summitu uzavřít s českými podnikateli smlouvy na konkrétní projekty, Zeman by mohl ještě svou účast zvážit. Zdrojem napětí jsou i vztahy Prahy s Čínou kvůli sesterským smlouvám s Pekingem, Šanghají a tchajwanskou metropolí Tchaj-pejí.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček k cestě uvedl, že Mynář během jednání předal darovací listinu týkající se humanitární pomoci o hmotnosti devět tun. "Ta do Číny zamíří speciálem Armády České republiky 2. března a obsahuje zejména respirátory, ochranné pomůcky jako brýle, rukavice, kombinézy a dezinfekční prostředky," citoval mluvčí Mynáře. "Tímto darem chceme vyjádřit velkou solidaritu a podporu čínskému lidu v současných těžkých chvílích boje se zákeřnou epidemií," dodal Mynář. Darovací listina, kterou Mynář podepsal, dodává, že Kancelář prezidenta republiky vysoce oceňuje "úsilí čínské vlády, zdravotníků a občanů vynakládané k zabránění šíření epidemie jak v Číně, tak do zahraničí".

Související

Vratislav Mynář

Policie navrhla obžalovat bývalého kancléře Mynáře kvůli dotaci na penzion

Policie navrhla obžalovat někdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Případ se týká několikamilionové dotace pro firmu Clever Management, která ji získala před třinácti lety, ale loni ji vrátila. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

Vratislav Mynář Čína humanitární pomoc

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 33 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu byli napadeni dva politici z protiimigrační strany AfD

Dva politici z protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) byli ve středu lehce zraněni při útoku během slavnostní akce před zemským sněmem ve Stuttgartu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy