Klaus světu nerozumí, Babiš a Zeman... Významný politik účtuje, ikonám Česka se to líbit nebude

František Laudát patřil k nejvýraznějším osobnostem TOP 09. Někdejší poslanec a pamětník událostí v roce 1989 se nyní rozhodl zúčtovat s několika svými slavnými kolegy, přičemž nejvíce nešetřil Václava Klause.

Ten ale není jediný, kdo podle něj škodí. Podobně jsou na tom i prezident Miloš Zeman nebo premiér Andrej Babiš. "Zemanovi docházejí síly a nápady, Babiš prchá na Slovensko, prázdný prostor výročí listopadu 89 vykrývá v rozpolcené společnosti svými bludy Klaus. Takový je můj názor na dobu krátce před víkendovým třicátým výročím," napsal Laudát.

Dodal, že Klause provokují rostoucí snahy mladých bránit životní prostředí před individuální chamtivostí části ekonomicky mocných za nečinného přihlížení politických reprezentací. Podle něj přitom není ochrana přírody výplod liberálních demokratů, ale dříve to byla například standardní položka volebních programů amerických Republikánů.

"Jako ekonom by měl Klaus něco vědět o vedlejších nákladech produkce (které jsou až na výjimky přenášeny na druhé občany, obce, regionální vlády a stát), o internalizaci externalit, jako laik, který hodně četl, o změnách klimatu, o šestém vymírání, ...." zamyslel se na sociální síti bývalý politik.

Chyb na něm ale vidí více. "K druhé klíčové položce Klausovy ideologie - ohrožení národního státu - zase bludy. České země dlouhá staletí těžily z interakce s okolím. V dějepisech se bohužel učí o válkách, vzniku a rozpadech království, říší, kdo kdy koho zapíchnul, nebo pověsil..., ale téměř vůbec o kulturních, technických, vědeckých a ekonomických interakcích národů v uplynulém tisíciletí," uvedl Laudát.

Dodal, že otevřenost vůči demokratickým zemím není pro naši zemi a pro náš národ, nebezpečná. Nebezpečný by podle něj byl jakýkoli izolacionalismus a "falešné fangličkování." "Pokud to Klaus hlásá odlišně, ve skutečnosti říká, že Čechům nevěří, že by obstáli v mezinárodní konkurenci. Oni musí obstát. Budoucnost národa vychází z toho, že je sebevědomý, že má co nabídnout světu a že přijme a zakomponuje do svojí kultury a života z ciziny to, co považuje za vhodné, či nutné," tvrdí.

S exprezidentem proto nekompromisně zúčtoval. "Klaus a jeho příznivci současnému světu buď nerozumí, nebo rozumět nechtějí. Proto naší zemi, českému národu, nabízejí politiku minulosti. Vyrábějí protivníky tam, kde ve skutečnosti nejsou a o těch skutečných blahosklonně mlčí. Jejich recepty jsou nejen bezperspektivní, ale i nebezpečné. Můj návod je zcela opačný - národ sebevědomý, pracovitý, vzdělaný a otevřený vůči demoktratickému světu a nekompromisní vůči jakémukoli zlu kdekoli," uzavřel.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus František Laudát 1989

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 52 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy