Koalice se dohodly na ministerstvech. Zeman řekl, kdy přijme Fialu

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) se dnes dohodly na koaliční smlouvě i programovém prohlášení společné vlády. Po více než dvanáctihodinovém jednání ve Sněmovně to novinářům řekl předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala.

Dokumenty koalice nezveřejní, jednat o nich budou v příštích dnech vedení jednotlivých subjektů. Podepsat koaliční smlouvu i programové prohlášení chtějí strany v pondělí. Kabinet bude mít 18 členů, budou v něm nově ministři pro legislativu, pro EU a pro vědu, výzkum a inovace. Nynější vláda ANO a ČSSD vznikla s 15 členy.

"Chci zdůraznit, že nevytváříme žádné nové úřady, ale pro lepší koordinaci některých činností jsme se rozhodli pověřit některé členy vlády některými úkoly," řekl Fiala. Zdůraznil, že obdobné ministerské posty již v minulosti existovaly.

Koalice Spolu v kabinetu obsadí post premiéra a ministrů financí, obrany, práce, dopravy, zdravotnictví, spravedlnosti, zemědělství, životního prostředí, kultury a ministra pro vědu, výzkum a inovace. Pirátům a STAN připadnou vnitro, průmysl, školství, místní rozvoj, ministerstvo zahraničí, nově definovaný ministr pro legislativu a ministr pro evropské záležitosti.

Ministr pro EU by měl podle Fialy koordinovat českou unijní politiku, ale také zlepšit přípravy na české předsednictví v příštím roce. Ministr pro legislativu by měl zlepšit kvalitu nových předpisů a předsedat Legislativní radě vlády. "Nechceme, aby tu byly tak špatně připravené zákony, jak jsme byli svědky v minulém funkčním období," řekl šéf ODS.

Fiala označil dnešní jednání za dlouhé, ale úspěšné, protože se strany dohodly na vládní koaliční smlouvě i programovém prohlášení. "Tyto dokumenty nyní předložíme našim politickým stranám, abychom je během několika příštích dnů schválili. Očekáváme, že budeme moci podepsat koaliční smlouvu v pondělí 8. listopadu v 11:00," uvedl.

Nynější menšinová vláda ANO a ČSSD měla původně 15 členů. Loni v lednu po odchodu Vladimíra Kremlíka (za ANO) z funkce ministra dopravy se počet členů kabinetu snížil na 14, protože postu se ujal vicepremiér Karel Havlíček (ANO), který nadále zastává i funkci ministra průmyslu a obchodu.

Prezident podle Fialy potvrdil, že ho přijme, až bude mimo intenzivní péči

Hospitalizovaný prezident Miloš Zeman je podle lídra Spolu a předsedy ODS Petra Fialy ochoten přijmout ho ve chvíli, kdy bude v nemocnici přeložen z intenzivní péče na normální pokoj. Fiala to novinářům řekl po celodenním jednání o koaliční smlouvě a programu vznikající vlády.

Uvedl, že podle šéfa prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře se na něj prezident těší a je připraven se s ním sejít

O schůzku požádal Fiala hlavu státu hned po volbách na počátku října, v nichž formující se vláda Spolu a PirSTAN získala 108 mandátů. Prezident je v Ústřední vojenské nemocnici, první zasedání Sněmovny po volbách svolal na 8. listopadu. Až po ustavující schůzi dolní komory podá demisi končící kabinet Andreje Babiše (ANO).

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy