Koaliční lídři nevidí v korupční kauze důvod pro rekonstrukci vlády

Koaliční lídři nevidí důvody pro rekonstrukci vlády kvůli podezření na korupci v pražském dopravním podniku (DPP). Předseda STAN Vít Rakušan má jako ministr vnitra důvěru. Po jednání lídrů vládní koalice to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Kandidáta na ministra školství po Petru Gazdíkovi chce STAN představit do konce týdne, řekl Rakušan, podle něhož adept nebude mimo hnutí.

"Dohodli jsem se na tom, že nevidíme žádné důvody pro rekonstrukci vlády a podobné kroky," prohlásil Fiala. Ministr vnitra Rakušan má "absolutní důvěru" lídrů vládní koalice, pokud jde o nestrannost vyšetřování kauzy a jeho spravedlivý výsledek, uvedl premiér.

Rakušan ocenil, že mu předsedové ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů vyjádřili důvěru. Ubezpečil je o tom, že korupční kauza musí být vyřešena důsledně a podle principu "padni, komu padni". Uvedl, že o tom, že do kauzy jsou zapleteni i zástupci STAN, neměl žádné předběžné informace a do vyšetřování nijak nezasahoval a zasahovat nebude.

V kauze podle policie organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Mezi obviněnými jsou bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček, kterému STAN kvůli kauze pozastavilo členství, a podnikatel Michal Redl.

Gazdík funkci podle Rakušana opustil kvůli svým stykům s Redlem, ne proto, že by byl vyšetřován. Tyto kontakty podle předsedy STAN "byly jen těžko vysvětlitelné v kontextu toho, jakým způsobem se tato pražská kauza řeší". STAN chce Gazdíkova nástupce představit podle Rakušana nejdříve Pirátům, s nimiž loni kandidovali do voleb a posléze dalším vládním partnerům.

Rakušan se chce v příštích dnech s možnými adepty setkat a chce představit až nejlepšího nezpochybnitelného kandidáta v rámci svého hnutí. "Rozhodně popírám, že bychom snad museli hledat někde v externích vodách. V hnutí STAN máme mnoho lidí, kteří se školství dlouhodobě odborně věnují, opravdu mu rozumí a zvládnou i tu politickou funkci," uvedl Rakušan.

Související

Více souvisejících

Vít Rakušan (STAN) Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 16 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy