Kontroverzní politik na kandidátce ČSSD? Zaorálek se vymezil proti Bendovi

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) nesouhlasí s tím, aby na krajské kandidátce ČSSD v Ústeckém kraji byl bývalý sociální demokrat a předseda ústecké organizace ČSSD Petr Benda. Zaorálkovi vadí, že Benda spolupracoval s pravicovými extremisty.

Benda v minulosti kandidoval za Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). Předseda ČSSD Jan Hamáček to ve vyjádření pro deník Právo označil za uklouznutí. Podle místopředsedkyně ČSSD Jany Maláčové jsou k řešení důležitější problémy než sestavování kandidátek a pokud se strana na něčem dohodne, měla by se toho držet.

Kolem kandidatury sociálních demokratů v krajských volbách v Ústeckém kraji panovaly rozepře. Předsednictvo ČSSD neschválilo kandidátku původní trojkoalice Lepší sever složenou z ČSSD, Ústeckého fóra občanů a ProMost, ale schválilo vlastní. Lepší sever vytvořil svou kandidátní listinu, na níž jsou i sociální demokraté, kteří proto v ČSSD přerušili členství a kandidují jako nezávislí.

Kandidátní listinu sociální demokracie vede dětský lékař Jaroslav Krákor (ČSSD), druhý je lékař Miloslav Jiránek (hnutí Zdraví Sport Prosperita), na třetím místě kandidátky je místostarosta Varnsdorfu na Děčínsku Petr Jakubec (ČSSD) a čtvrté místo obsadil Benda (BEZPP), který byl před lety donucen k odchodu ze strany. Benda pak figuroval na společné kandidátce Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), kandidoval také za Národní socialisty Lev-21 bývalého premiéra Jiřího Paroubka, s nímž v sociální demokracii úzce spolupracoval.

Zaorálkovi se podoba kandidátní listiny nelíbí. Na twitteru napsal, že nebyl debaty o ní účasten. "Ale teď nemůžu přijmout, že by na naší kandidátce měl být někdo jako p. Benda, který dříve spolupracoval s pravicovými extremisty," uvedl. "Taková kandidatura zpochybňuje základní principy 140leté české sociální demokracie," dodal.

Bohužel jsem nebyl účasten debaty o nové kandidátce @CSSD na Ústecku. Ale teď nemůžu prijmout,že by na naší kandidátce měl být někdo jako p.Benda,který dříve spolupracoval s pravicovými extrémisty.Taková kandidatura zpochybňuje základní principy 140leté české sociální demokracie.

— Lubomír Zaorálek (@ZaoralekL) July 29, 2020

Šéf ČSSD Jan Hamáček deníku Právo řekl, že Bendu nominovalo hnutí Pro zdraví a sport a není členem sociální demokracie. Kandidaturu za DSSS Hamáček označil za chybu. "Nicméně to byl úspěšný předseda soc. dem. v Ústeckém kraji. Jestli jednou takhle uklouzl a je ochoten to přiznat, tak v tom zásadní problém nevidím," napsal deníku.

Hamáček dnes na tiskové konferenci na policejním prezidiu potíže kolem sestavování kandidátní listiny v Ústí nad Labem označil za interní věc sociální demokracie. "Kolegové z Ústeckého kraje ještě minulý týden říkali, že chtějí vyjednávat, přitom už 13. července si odhlasovali přerušení členství a vytvoření separátního mechanismu pro sestavení kandidátky, takže pokud někdo ještě minulý týden chtěl vyjednávat, ale už 14 dní předtím hlasoval o přerušení členství, tak to asi vypovídá o tom, co bylo cílem," řekl Hamáček.

Dodal, že jeho povinností bylo zajistit, aby sociální demokracie byla ve volbách reprezentována, proto vedení strany kandidátní listinu sestavilo samo. "Mám pocit, že od začátku ten postup byl směřován, aby ta kandidátka, které se říká Lepší sever, příliš sociálních demokratů neobsahovala," dodal.

Maláčová ČTK řekla, že pro novou sociálnědemokratickou kandidátku hlasovala. Situaci nechtěla dál komentovat. "Myslím si, že máme v naší zemi mnohem důležitější problémy, které lidi pálí a zajímají, než je sestavení nějaké kandidátky," uvedla Maláčová. O tom, kdo bude návrhy ČSSD prosazovat, je podle ní "důležité diskutovat, mít o tom jasno a pak držet partajní linii".

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Lubomír Zaorálek Petr Benda Jan Hamáček Volby krajské Ústecký kraj Jana Maláčová (ČSSD)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

Bělorusko obvinilo Litvu z dronového útoku. Nesmysl, reaguje Vilnius

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy