Koronavirus komplikuje diplomacii. Zahraniční návštěvy politiků v roce 2021 jsou nejisté

Ústavní činitelé zatím nemají kvůli nejasné situaci kolem pandemie koronaviru příliš představu, na jaké pracovní zahraniční cesty se příští rok vydají.

Prezidentu Miloši Zemanovi hradní diplomacie na rok 2021 přesunula plánované návštěvy z letoška. Premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli epidemii zatím počítá jen s účastí na bruselských jednáních Evropské rady. Konkrétní termíny nemají ani oficiální návštěvy ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) by se měl mimo jiné v únoru zúčastnit setkání na úrovni slavkovského formátu, v květnu pak konference předsedů Parlamentů EU v Německu. Vyplývá to z informací jednotlivých úřadů.

Diplomatické cesty státníků jsou omezeny celosvětově již letos, situace nebude jiná ani na počátku roku. Podle ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka se letos neuskutečnily například plánované cesty do Itálie, Bulharska nebo na setkání prezidentů zemí Visegrádu (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Hradní diplomacie se proto většinu z letošních plánů snaží přesunout na příští rok. Zeman by tak mohl například navštívit Itálii nebo Bulharsko. Konkrétní termíny cest ale zatím kvůli nejasné situaci stanoveny nebyly. Výjimkou je summit prezidentů V4, který chce současná předsednická země Polsko uspořádat v únoru.

Zeman se letos chystal také navštívit summit Číny s východoevropskými zeměmi 17+1, byl ale zrušen kvůli pandemii. Čína ho poté chtěla uspořádat videokonferenčně, konečné rozhodnutí zatím nepadlo. Český prezident také neodjel na oslavy výročí konce druhé světové války v Moskvě, na kterých původně přislíbil účast. Pokud by byl podle Jindráka příští rok na oslavy pozván, bude Pražský hrad účast zvažovat.

Pandemie letos omezila i návštěvy cizích státníků v Česku. Na příští rok byla podle Jindráka přesunuta cesta německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. V plánu je také, že by do Prahy mohl přijet srbský prezident Aleksandar Vučić.

Zahraniční cesty se budou vyvíjet podle pandemie koronaviru i u premiéra Babiše. "V tuto chvíli předseda vlády počítá pouze s účastí na zasedáních Evropské rady v Bruselu," sdělilo ČTK tiskové oddělení úřadu vlády. Na rok 2021 byly přesunuty některé multilaterální akce, kterých se Babiš měl účastnit, například Asia-Europe Meeting či Expo 2020. "Jeho účast v příštím roce však bude nově zvažována v aktuálním kontextu," dodal úřad.

Vzhledem k pandemii nemají konkrétní termíny ani cesty šéfa diplomacie Petříčka. "Počítáme s přesunem části cest, které se neuskutečnily v roce 2020, například do Kanady. V plánu jsou v tuto chvíli jen pravidelná jednání Rady ministrů zahraničí v Bruselu či Lucemburku nebo ministerská jednání V4 pod hlavičkou polského předsednictví (například jaro 2021)," sdělilo ČTK tiskové oddělení resortu.

Vondráčkův plán zahraničních cest čítá setkání předsedů Parlamentů Česka, Slovenska a Rakouska 18. až 19. února v Rakousku a 10. až 11. května konferenci šéfů Parlamentů EU v Berlíně. V plánu jsou dále návštěvy Saska, Švýcarska a Lichtenštejnska, Polska a Slovenska.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ani další senátoři podle mluvčí horní komory Sue Nguyen v tuto chvíli pracovní cesty do zahraničí neplánují. "Pokud se situace zlepší, předseda bude zvažovat destinace tak, aby za prvé podpořily české podnikatele a za druhé posílily spolupráci mezi demokratickými a svobodnými zeměmi," sdělila ČTK.

Letos by se také měl uskutečnit summit Severoatlantické aliance (NATO), na kterém by se měla poprvé představit nová administrativa amerického prezidenta Joea Bidena. Termín zatím podle ministerstva obrany stanoven nebyl. Není tak ani jasné, kdo by Českou republiku zastupoval.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček ministerstvo zahraničí Andrej Babiš Miloš Zeman Miloš Vystrčil (ODS) diplomacie Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy