Krizový štáb rozšířili zástupci některých opozičních stran, ODS a TOP 09 odmítly

Ústřední krizový štáb (ÚKŠ) rozšířili zástupci opozičních stran, které využily nabídku je nominovat. Na dotaz ČTK to po dnešním zasedání štábu řekl novinářům jeho předseda Jan Hamáček (ČSSD). Hamáčkovu nabídku z minulého týdne využili představitelé SPD, KSČM, KDU-ČSL a STAN, naopak občanští demokraté a TOP 09 se rozhodli své zástupce do štábu nevyslat. Štáb se dnes zabýval aktuálním vývojem epidemie covidu-19, očkováním i antigenními testy, řekl Hamáček.

Vicepremiér Hamáček minulý týden ČTK řekl, že všechny opoziční strany dostaly nabídku, aby svého zástupce do štábu vyslaly. "Ty strany, které nominovaly svého zástupce, tak ho už ve štábu mají," uvedl dnes. Jedná se podle něj o poslance Zdeňka Ondráčka za KSČM, Radovana Vícha za SPD, Víta Kaňkovského za KDU-ČSL a libereckého hejtmana Martina Půtu (SLK) za Starosty a nezávislé.

Nárůst počtu pozitivně testovaných bohužel ani o Vánocích nepřinese odpočinek sestrám, lékařům a dalším zdravotníkům v nemocnicích, ale ani personálu v ústavech sociální péče. A také všem, kteří se letos naučili posouvat limity svých schopností: https://t.co/IdWWBJmEQH pic.twitter.com/cakFA20xwD

— Martin Půta (@MartinPuta) December 14, 2020

ODS nabídku na vyslání zástupce do krizového štábu před týdnem odmítla. Podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy by neměl možnost fakticky nic ovlivnit. Podle Hamáčka nabídku nevyužila ani TOP 09.

Vláda letos podruhé aktivovala ÚKŠ kvůli vývoji koronavirové epidemie 21. září. Po jarní aktivaci štábu byli z opozičních kandidátů v ÚKŠ Kaňkovský, prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, senátor Martin Červíček (ODS) a ekonom Filip Matějka. Matějku tehdy společně nominovali Piráti a STAN, Šmuclera TOP 09, nynějšího hejtmana Královéhradeckého kraje Červíčka a Kaňkovského pak navrhly jejich strany.

Štáb se dnes zabýval situací kolem epidemie, která podle Hamáčka není dobrá. Projednával i antigenní testování a očkování. Hamáček v té souvislosti ocenil přístup hejtmanů, kteří se podle něj chovají konstruktivně. "Všichni jsou vedeni snahou, abychom ten systém nastavili tak, aby byl úspěšný," řekl.

Odběrovým místům podle Hamáčka aktuálně pomáhá 40 mobilních týmů hasičů a stejný počet týmů spadajících pod armádu. "Děláme maximum pro to, aby ta operace dobrovolného testování uspěla," uvedl. Podle Hamáčka je ambice navyšovat co nejrychleji testovací kapacity, pro které je zatím ale maximem 100.000 testů denně, z toho 60.000 antigenních. Závisí to ale i na personálu nemocnic. "Ten stále není v plných stavech, stále máme nemocné, navíc zdravotníci jsou vyčerpaní po té podzimní vlně," uvedl.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček KDU - ČSL Starostové a nezávislí (STAN) ODS top 09 Martin Půta

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy