KSČM neprosadila, aby Sněmovna odmítla postup Senátu vůči Radě ČT

Sněmovna se odmítla zabývat návrhem KSČM, aby označila kritiku Senátu vůči Radě České televize za nabourávání demokratického právního státu. Snahu komunistů podpořili v podstatě jen zástupci SPD a Trikolóry. Žádná z těchto stran zastoupení v horní komoře Parlamentu nemá.

Sněmovna měla podle poslance KSČM Jiřího Valenty odmítnout "jakékoli pokusy Senátu o politické zásahy do nezávislosti Rady České televize a její kontrolní činnosti". Dolní komora měla také vyzvat Senát, "aby upustil od jakékoli dalšího nabourávání principů demokratického právního státu a parlamentní demokracie, mezi které nepochybně patří také svrchovaná a politicky nezávislá činnost Rady České televize". Pro projednání návrhu hlasovalo pouze 38 ze 183 přítomných poslanců.

Valentův návrh se týkal usnesení Senátu z 19. listopadu, v němž horní komora konstatovala, že odvolání dozorčí komise Radou České televize nebylo v souladu se zákonem o České televizi. Senát současně požádal volební výbor Poslanecké sněmovny, aby se pochybeními rady zabýval a v případě jejich potvrzení zvážil odvolání radních, kteří se chyby dopustili.

Rada ČT podle senátorů nepostupovala transparentně, odvolání členů dozorčí komise řádně nezdůvodnila a nepostupovala podle zákona, když odvolala dozorčí komisi jako celek, nikoli pouze její jednotlivé členy.

Rada podle jejího místopředsedy Pavla Matochy měla vážné výhrady k práci komise jako svého poradního orgánu. Odvolání dozorčí komise předcházela dlouhá debata o tom, zda má ČT odkoupit pozemek pod ostravským studiem ČT, na který má předkupní právo a kterého se původní vlastníci rozhodli zbavit spolu s dalšími nemovitostmi. Požadovaná cena 1,5 milionu byla zhruba o půl milionu vyšší než znalecký posudek. Matocha označil postup dozorčí komise v této věci za diletantský. Později nicméně rada na mimořádném jednání podle části senátorů na základě stejných podkladů nákup schválila.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Rada České televize Poslanecká sněmovna Senát ČR

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy