Maláčová chtěla jednat o ošetřovném, s debatou neuspěla

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) neuspěla na dnešním jednání vlády s otevřením debaty o délce ošetřovného pro rodiče žáků, kteří se ocitnou v karanténě kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček (ČSSD) novinářům po zasedání kabinetu řekl, že věc sociální demokraté otevřeli po projednání dnešní agendy v "koaličním okénku", k ničemu ale nedošli.

Téma chtějí znovu otevřít v případě, že se koronavirus na školách rozšíří tak, že případné prodloužení ošetřovného nabude na aktuálnosti. Maláčová kritizuje, že ministr školství Robert Plaga (ANO) s ní neprojednal otázku ošetřovného při práci na manuálech, které má rozeslat ředitelům škol.

Ošetřovné se podle zákona vyplácí zaměstnancům s nemocenským pojištěním na děti do deseti let nejvýš devět dnů. Samoživitelky a samoživitelé ho mohou pobírat až 16 dnů na potomky do 16 let. Po uzavření škol kvůli nákaze se prodloužila doba vyplácení a zvýšil věk dětí i částka. Ošetřovné bylo možné čerpat na školáky do 13 let až do konce června. Příspěvek vzrostl od dubna ze 60 na 80 procent základu výdělku. Od začátku prázdnin se ošetřovné vyplácí zas v původní podobě. Vláda počítá od září s otevřením škol a lokálními opatřeními, v případě nákazy by do karantény neměly spadnout celé školy.

Na ošetřovné se letos ve druhém čtvrtletí, kdy zůstaly školy, většina školek či stacionáře zavřené, vydalo asi 7,06 miliardy korun. Je to zhruba patnáctkrát víc než za druhé čtvrtletí minulého roku. Systém nemocenského pojištění, z něhož se vedle ošetřovného platí i nemocenská, mateřská či otcovská, se letos dostal do nejhlubšího propadu od začátku svého fungování v roce 1993. Výdaje v prvním pololetí přesáhly příjmy zhruba o 13 miliard korun.

Maláčová uvítala, že se dnes na zdravotní radě dohodla na sdílení dat o nákaze v domovech seniorů. Ministerstvo je bude dostávat z centrálního registru při ministerstvu zdravotnictví. Připravuje i postup pro situace, kdy v domovech nebude dost ošetřovatelů, vycházet bude z pravidel přichystaných armádou. "Situace se bude posuzovat individuálně. Pak je možnost přesunout lidi do zdravotnických zařízení nebo na krizová lůžka," uvedla Maláčová. Dodala, že systém by se měl doladit v blízkých dnech.

Domovům na jaře v době nařízených omezení personál chyběl. Část pracovnic a pracovníků v sociálních službách skončila s dětmi a blízkými na ošetřovném, část v karanténě. Vypomáhat museli studenti zdravotnických či sociálních oborů, zapojili se i dobrovolníci.

Pro domovy seniorů či jiná obdobná zařízení zřízená neziskovými organizacemi, které se potýkají s nedostatkem financí, chce ministerstvo práce a sociálních věcí zajistit dodávky ochranných pomůcek z centrálních skladů.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) ošetřovné Ministerstvo práce a soc. věcí Školství Robert Plaga

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Aktualizováno před 32 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy