Mezi vyhoštěnými Rusy byla jedna žena a zástupce velvyslance

Mezi 18 ruskými diplomaty, které Česko vyhostilo kvůli možnému zapojení ruských agentů do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014, byli čelní představitelé ambasády v Praze, včetně zástupce velvyslance Alexandra Antonova.

Vyhoštěna byla i jedna žena a zástupce konzula v Brně. Kompletní seznam vyhoštěných dnes zveřejnil Deník N. Podle českých úřadů byli vyhoštění napojeni na ruské tajné služby. Moskva na to reagovala vypovězením 20 zaměstnanců české ambasády v Rusku.

Vicepremiér a úřadující ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) hájil vyhoštění ruských diplomatů jako logický krok kvůli důvodnému podezření, že do výbuchu v areálu skladu a zbraní ve Vrběticích byli zapojeni dva agenti ruské vojenské služby GRU. Ruské ministerstvo zahraničí považuje toto obvinění za absurdní.

Podle zjištění Deníku N bylo vyhoštěno z ruské ambasády v Česku pět ze šesti prvních tajemníků, z pěti druhých tajemníků zůstávají na ambasádě dva a na polovinu se snížil počet třetích tajemníků. Zemi museli opustit čtyři atašé a zástupce obchodního rady.

Z Česka musel odejít například zástupce vojenského a leteckého atašé Viktor Buďjak, který byl už v minulosti spojován s ruskou tajnou službou GRU. Mezi vyhoštěnými je i Alexandr Dudnik, který byl na ruské ambasádě prvním tajemníkem pro politickou agendu. Jedinou vyhoštěnou ženou je podle Deníku N třetí tajemnice Marija Veršininová. Zároveň byl vyhoštěn bývalý konzul, nyní zástupce konzula v Brně Valerij Terenťjev, který měl na starosti vydávání víz.

S ruským velvyslancem v ČR Alexandrem Zmejevským má dnes odpoledne jednat Hamáček, který si ho předvolal, aby mu sdělit protest proti postupu Ruska při vyhoštění zaměstnanců české ambasády. Tím, že Rusko v odvetě vyhostilo 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě, podle Hamáčka paralyzovalo její chod a může fungovat jen s velkými obtížemi.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy