Milion chvilek reaguje na zvolení Křečka. Zítra zveřejní další kroky

Spolek Milion chvilek ve čtvrtek zveřejní své další kroky v návaznosti na zvolení někdejšího zástupce veřejného ochránce práv Stanislava Křečka ombudsmanem. Podle spolku popírá smysl úřadu. Ve vyjádření pro ČTK to dnes večer uvedl předseda Milionu chvilek Mikuláš Minář. Spolek už dříve oznámil na svém webu, že pokud se Křeček stane veřejným ochráncem práv, uspořádá demonstraci.

"Je velmi smutné a zároveň velmi vypovídající, že naši poslanci zvolili do funkce veřejného ochránce práv pana Stanislava Křečka. Je to smutné nikoli proto, že proti němu má výhrady Milion chvilek, nýbrž proto, že člověk, který bagatelizuje rasovou diskriminaci, relativizuje lidská práva, popírá smysl úřadu, který má vést, a ještě v 80. letech veřejně obhajoval komunistický režim, není vhodným kandidátem do úřadu, jehož smyslem je pomáhat těm, kteří si sami pomoci nemohou," uvedl Minář.

"Dobrý ombudsman každý rok pomůže tisícům lidí najít zastání. Špatný ombudsman může celou instituci paralyzovat, což se tisíců lidí osobně dotkne v jejich problémech. Proto je dnešní volba poslanců smutnou zprávou především pro ty, kteří se na úřad obrací," doplnil.

Podle Mináře nejde o to demonstrovat přímo proti Křečkově osobě. Považuje jej za ilustraci, nikoli příčinu problému. "Je třeba však jasně pojmenovat, co se v tomto státu děje. Čtyřkoalice ANO + SPD + KSČM + Hrad za tiché asistence části ČSSD postupně rozkládá jednu demokratickou instituci za druhou. Ve státní správě přátelé Agrofertu a Hradu, v čele vlády kozel zahradníkem," dodal Minář.

Poslanec ANO Martin Kolovratník dnes uvedl, že na některé poslance při volbě zapůsobily informace o možné demonstraci. "Takové to 'vyhrožování', že pokud bude zvolen pan Křeček, tak budou nové demonstrace a podobně," řekl novinářům. Názor podle svých slov nevnímal od jednoho či dvou kolegů, ale od více lidí. Také poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna uvedl, že Milion chvilek ve výsledku volby sehrál "nezadatelnou úlohu".

"Někteří říkají, že to udělali natruc. To je od nich milé, natruc poškodit instituci na obranu bezbranných," reagoval Minář. "Je možné se s tím smířit a rezignovat. Anebo to nahlas pojmenovat. Pokud začnou politici zneužívat svou moc, mají občané ústavní právo se ozvat. Zítra (ve čtvrtek) zveřejníme naše další kroky," dodal.

Sněmovna Křečka dnes zvolila ve druhém kole tajné volby. Kandidát prezidenta Miloše Zemana získal 91 hlasů ze 175 odevzdaných. Křečkovým soupeřem byl ve finále vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva Vít Alexander Schorm, kterého navrhoval Senát. Ve druhém kole získal podporu 53 poslanců. Ke zvolení bylo třeba 88 hlasů. Už v prvním kole neuspěl další kandidát Senátu, advokát Jan Matys.

Jednaosmdesátiletý Křeček, který byl také dlouholetým předsedou Sdružení nájemníků ČR, nastoupí na místo po Anně Šabatové. Její šestiletý mandát skončí příští týden.

Související

Pavel Blažek

Blažek chtěl mluvit na demonstraci za své odvolání, Milion chvilek mu to nedovolil

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chtěl dnes odpoledne promluvit na demonstraci spolku Milion chvilek za své odvolání, organizátoři mu to ale neumožnili. Víc než sto účastníků protestu poblíž úřadu vlády na ministra křičelo "hanba" a "demisi" a někteří z nich se podle zpravodajky ČTK za ním vydali k budově úřadu, kam se vrátil. Blažek čelí kritice kvůli setkání s lobbistou a exporadcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým a kvůli kauze kupčení s městskými byty v Brně.
Benjamin Roll

Milion chvilek dostal pokutu za kampaň v prezidentských volbách

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil pokutu 40.000 korun spolku Milion chvilek za vedení kampaně v prezidentských volbách bez registrace u úřadu. ČTK to dnes řekl předseda úřadu František Sivera. Podle něj musejí mít subjekty zapojené do kampaně buď souhlas kandidáta s tím, že náklady promítne kandidát ve svém účetnictví, nebo se musejí registrovat u úřadu jako třetí osoby. 

Více souvisejících

Milion chvilek pro demokracii Stanislav Křeček ombudsman

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy