Ministr Petříček veze z Portugalska prototyp plicního ventilátoru

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček dostal během dnešní návštěvy Portugalska prototyp plicního ventilátoru, kterých Česko získá od jedné z portugalských firem darem celkem devět. Informoval o tom Černínský palác.

V jihoevropské zemi jednal Petříček s tamním premiérem i šéfem diplomacie a shodli se mimo jiné na tom, že by si země EU měly navzájem uznávat testy na koronavirus.

Plicní ventilátor SYSVent by měl získat certifikaci koncem tohoto měsíce, poté firma daruje Česku dalších osm přístrojů. "Česko zasáhla druhá vlna pandemie velmi tvrdě a firma má svou pobočku v Plzni, proto se rozhodli pro tento symbolický dar. Každá pomoc je v Česku určitě vítána," řekl Petříček.

Šéf české diplomacie s premiérem Antóniem Costou a ministrem zahraničí Augustem Santosem Silvou mluvili například i o tom, jak podpořit vzájemný obchod, který se kvůli koronavirové krizi propadl o pětinu, nebo o dopadech pandemie na turistiku. "Vzhledem k nákladům na cestování, a to i třeba při návštěvách rodiny, se musíme vážně bavit i o možnosti ulevit při cestování uznáváním antigenních testů. Ty jsou výrazně levnější a já bych byl pro. Můj protějšek je stejného názoru," uvedl Petříček.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček portugalsko Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Školačky v Kutné Hoře rozrušila hodina s psycholožkou. Zasahovala záchranka

Neobvyklý incident se ve čtvrtek dopoledne stal na SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře. Do školy museli přijet záchranáři kvůli kolapsu několika žákyň během intervence školní psycholožky ohledně špatných vztahů ve třídě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy