Na Pražském hradě probíhá schůzka ústavních činitelů, řeší se diplomacie

Na Pražském hradě začala schůzka nejvyšších ústavních činitelů k zahraniční politice. Nejvyšší političtí představitelé státu se na Hrad začali sjíždět několik minut před 16:30. Na pravidelném setkání proberou aktuální otázky zahraniční politiky. Budou se zabývat česko-čínskými vztahy, situací kolem nového typu koronaviru nebo otázkou migrace a vývojem na řecko-turecké hranici.

Hlavní pozornost se bude věnovat především vztahům s Čínou. Politici by měli probrat například dopis čínské ambasády ke zvažované cestě bývalého šéfa horní komory Jaroslava Kubery na Tchaj-wan. Dopis ostře kritizoval například nový předseda Senátu Miloš Vystrčil. ODS avizovala, že by Vystrčil mohl na schůzce navrhnout, aby Česko požádalo Čínu o výměnu jejího velvyslance. Návrh by podpořil i premiér Andrej Babiš (ANO). Vystrčil chce zároveň s ústavními představiteli probrat svou případnou návštěvu Tchaj-wanu.

Ústavní činitelé by měli na schůzce projednat i otázku brexitu, situaci na Blízkém východě a západním Balkánu nebo euroatlantické vztahy.

Schůzky se kromě Zemana, Babiše a Vystrčila zúčastní také předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Zhruba po půl hodině jednání by je měli doplnit ministři zahraničí Tomáš Petříček, vnitra Jan Hamáček (oba ČSSD) a obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Andrej Babiš Miloš Vystrčil (ODS) Radek Vondráček (ANO) Tomáš Petříček diplomacie

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy