Národní archiv na konci června zahájil přestupkové řízení s Kanceláří prezidenta

Národní archiv na konci června zahájil přestupkové řízení s Kanceláří prezidenta republiky (KPR). Za neoprávněnou skartaci tajných dokumentů hrozí Pražskému hradu pokuta 200.000 korun.

Uvedl to dnes server Seznam Zprávy.cz. Jedním z dokumentů, které měl Pražský hrad předčasně skartovat, byla zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS) o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku. Postupem KPR se již zabývaly ministerstvo vnitra a Národní bezpečnostní úřad. Hrad opakovaně odmítl, že by porušil zákon.

Podnět Národnímu archivu podal Národní bezpečnostní úřad, který na Hradě na konci února kontroloval nakládání s utajovanými informacemi. Důvodem byla skartace z konce loňského listopadu. Kancléř Vratislav Mynář tehdy podle médií nařídil skartaci tajných dokumentů. Mezi písemnostmi, které byly zničeny podle předpisů, se ocitly i dvě novější zprávy. Podle pracovnic Pražského hradu se tak stalo omylem. To, že byl tajný dokument skartován, zjistila Národní centrála proti organizovanému zločinu. Její detektivové přišli na Pražský hrad zkontrolovat, zda s tajnou zprávou o Vrběticích někdo neoprávněně nemanipuloval.

Národní archiv následně začal prověřovat, zda Pražský hrad neporušil zákon o archivnictví a nespáchal přestupek. Minulý týden si pozval na ústní jednání zástupce KPR. "Přestupkové řízení bylo zahájeno na konci června. Budeme ještě doplňovat nějaké důkazy a koncem prázdnin očekáváme vydání rozhodnutí o přestupku," řekla serveru Karolína Šimůnková z oddělení kontroly výkonu spisové služby Národního archivu.

Související

Více souvisejících

Pražský Hrad Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy