NBÚ chce změny v oblasti utajovaných informací, návrh projedná vláda

Novou definici utajované informace či snížení administrativní zátěže v souvislosti s osvědčeními a doklady o bezpečnostní způsobilosti má přinést novela zákona o ochraně utajovaných informací, kterou se bude v pondělí zabývat vláda.

Podle Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), který předpis předložil, současné znění zákona ne zcela odpovídá aktuálním tendencím a potřebám praxe v oblasti utajovaných informací. Změny to mají zohlednit či zapracovat také některé unijní požadavky.

NBÚ upozorňuje na to, že stávající definice nepokrývá všechny možné podoby utajované informace a spojuje ji se zaznamenáním na nějaký nosič. "Přitom utajovaná informace může existovat sama o sobě i bez takového zaznamenání na nosič, například v ústní podobě," argumentuje návrh. Nová definice tak už nebude pracovat s tím, že utajovaná informace je zaznamenána na nějakém nosiči. Definuje ji jako informaci v jakékoliv podobě označenou podle zákona, jejíž vyzrazení nebo zneužití může způsobit újmu zájmu ČR nebo může být pro její zájmy nevýhodné.

To s sebou přináší nutnost popsat utajovaný dokument, na kterém je informace zaznamenána. "Ten doposud v zákonné právní úpravě chyběl, kdežto praxe a prováděcí právní předpisy s tímto pojmem pracují každodenně," zdůvodňuje novela. Utajovaným dokumentem by se tak podle předpisu měl rozumět jakýkoli fyzický záznam utajované informace bez ohledu na jeho podobu.

Nově by měla být také delší platnost osvědčení fyzické osoby a podnikatele. Pro informace v režimu tajné a důvěrné by se prodloužila na deset let ze současných sedmi, respektive devíti let. U přísně tajných informací by zůstala pětiletá lhůta. "Uvedená úprava je v souladu s úpravou NATO a současně sníží administrativní zátěž držitelů osvědčení," píše NBÚ.

Ochranu utajovaných informací změna podle úřadu neohrozí, protože i nadále po celou dobu platnosti osvědčení fungují kontrolní zákonné mechanismy, zda držitelé stále splňují podmínky. Na dvojnásobek z nynějších pěti let by se měla prodloužit i platnost dokladu o bezpečnostní způsobilosti.

Návrh by měl podle NBÚ také podstatným způsobem snížit administrativní zátěž. "Navrhuje se oproti stávající úpravě stanovit, že v případě změny některého údaje obsaženého v dokladu vydá NBÚ doklad nový," stojí v návrhu.

Na příslušné osoby tak nebude kladen požadavek, aby v případě změny údajů písemně požádaly NBÚ o vydání nového dokladu. Podobná úprava by se měla týkat i samotného osvědčení, kde dnes bez příslušné žádosti fyzické osoby či podnikatele do 15 dnů hrozí bez dalšího zánik přístupu k utajované informaci.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

Více souvisejících

NBÚ (Národní bezpečnostní úřad) Vláda ČR zákony

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy