Nejvlivnější ženou Česka je podle Forbesu Schillerová, čtvrtá je Kellnerová

Nejvlivnější ženou Česka podle časopisu Forbes zůstala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Pořadí se nezměnilo ani na dalších dvou místech, druhá je eurokomisařka Věra Jourová a třetí pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Do první desítky se nově dostala na čtvrtou pozici vdova po zesnulém většinovém majiteli skupiny PPF Petru Kellnerovi Renáta Kellnerová a na desáté místo spolumajitelka dodavatele stavebnin DEK Petra Kutnarová. Forbes dnes svůj žebříček poskytl ČTK.

"Pokud vliv měříme i tím, na kolik lidí mají přímý dopad různá její rozhodnutí, není nadále vlivnější Češky než Alena Schillerová," uvedl šéfredaktor Forbesu Petr Šimůnek. Žádná jiná žena v Česku podle něj momentálně nehospodaří s větším množstvím peněz. "V čase nynější koronavirové krize a jejích dopadů navíc ještě posílila svůj vliv na různá odvětví a dění v Česku," doplnil.

Vdova po zesnulém Petru Kellnerovi byla na konci května jmenována správcem pozůstalosti, a tak nyní kontroluje třísetmiliardový majetek, i když zatím dědické řízení není uzavřeno, uvedl Forbes ke čtvrtému místu Kellnerové v žebříčku. "Paní Kellnerová je také součástí řídícího výboru, který funguje jako poradní orgán současného výkonného ředitele Ladislava Bartoníčka," doplnil.

Z koaliční vlády ANO a ČSSD v žebříčku na stejném sedmém místě jako loni zůstala také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Z první desítky vypadla loni osmá personální ředitelka Home Creditu Renata Mrázová a majitelka realit a zakladatelka neziskové organizace Women for Women Ivana Tykač, která se z loňského desátého posunula na letošní 12. místo.

Žebříček nejvlivnějších žen Forbes vydal podesáté, letos v něm představil 150 jmen významných Češek z nejrůznějších oborů, od veřejné sféry a politiky přes byznys až po neziskový sektor. Redakce sledovala více než 350 žen, v širším výběru byly majitelky firem, manažerky, ženy působící ve veřejné sféře, finančnictví či justici, redakční tým ale sleduje i neziskový sektor, ženy z kultury či sportu.

Jednotlivé ženy v každé kategorii redaktoři hodnotili podle několika kritérií, vycházeli z metodiky amerického Forbesu a spolupracovali s odborníky a znalci jednotlivých odvětví, se kterými pořadí konzultovali. U majitelek a manažerek Forbes podle Šimůnka sleduje například hospodářské výsledky firem a akvizice, počty zaměstnanců a zákazníků a objem peněz, nad nimiž mají kontrolu a přímý vliv.

"V sekci politiky a veřejné správy posuzujeme pozice a reálné pravomoci a počet lidí i objem peněz, které rozhodnutí dotyčných žen mohou přímo ovlivnit. Důležitým kritériem je pro nás i to, jak jsou tyto ženy ze svých funkcí odvolatelné a kdo všechno má přímý vliv na jejich rozhodování," dodal šéfredaktor Forbesu.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 16 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy