Neziskovky vyzvaly Babiše k změně zástupců ve výboru EU

Neziskové organizace (NNO) se ohradily proti jmenování dvou zástupců svého sektoru do Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV), který je poradním orgánem Evropské komise. Vadí jim, že vláda na místa expertů NNO schválila poradce premiéra Andreje Babiše (ANO), ekonoma Jaroslava Ungermana, a výkonnou ředitelku pro Společnou zemědělskou politiku v Agrární komoře Jarmilu Dubravskou. Vyplývá to z dopisu, který zástupci neziskových organizací adresovali premiérovi. Vyzvali ho v něm ke sjednání nápravy.

Vláda schválila nové členy EHSV na období do roku 2025 v pondělí 25. května. Zástupci neziskového sektoru v něm se mají stát jako dosud poradkyně Zuzana Brzobohatá a ředitel Charity ČR Lukáš Curylo, nově pak Ungerman a Dubravská. Poslední dva jmenované nominovala Rada vlády pro nevládní neziskové organizace (RVNNO) jen třemi, respektive jedním hlasem z 23, řekl ČTK předseda České rady dětí a mládeže (ČRDM) Aleš Sedláček.

Naopak dosavadní členy výboru Pavla Trantinu a Romana Hakena, kteří podle Sedláčka získali po 18 hlasech, Úřad vlády podle informací na webu vlády z původní nominace stáhl. O změně podle zástupců neziskových organizací rozhodl premiér, který je zároveň předsedou RVNNO.

"Oceníme, pokud sjednáte nápravu tohoto omylu dříve, než dojde ke jmenování Radou Evropské unie a než budeme muset pana Ungermana a paní Dubravskou vyzvat k rezignaci," napsali zástupci neziskových organizací v dopisu premiérovi. Kromě Sedláčka ho podepsali ředitelé Asociace pro podporu demokracie a lidských práv, Českého fóra pro rozvojovou spolupráci nebo platformy romských nevládních neziskových organizací RomanoNet a dalších pěti platforem. Současné funkční období členů EHSV končí v září.

Členové EHSV, jehož pravomoci v EU jsou konzultační, mají ve třech skupinách zastupovat zaměstnavatele, odbory a neziskové organizace. Nejsou zaměstnanci EU. Nemají zastávat zájmy svého státu, ale organizací, které zastupují, řekl Sedláček. Nominace Ungermana je podle zástupců neziskových organizací s tímto v rozporu, jelikož svůj zájem o místo v EHSV zdůvodnil obhajobou zájmů ČR a potřebou větší loajality zástupců ČR s vládou.

Ungerman je nyní členem výboru za odbory. Dubravská je ve výboru za Slovensko a hájí zájmy zaměstnavatelů v zemědělském sektoru. Pro jejich nominaci za neziskové organizace se premiér rozhodl kvůli snaze o genderovou vyváženost a pravidelnou rotaci expertů, napsala zástupcům neziskového sektoru státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková. Její dopis má ČTK rovněž k dispozici. Podle Sedláčka by ale převaha mužů na původním seznamu nominovaných za neziskový sektor neměla být problém, protože odbory či zaměstnavatele bude ve výboru hájit zase naopak více žen.

Trantina je nyní v EHSV místopředsedou skupiny zastupující neziskové organizace. Pracuje ve Skautské nadaci Jaroslava Foglara. Stejně jako v minulosti ho do výboru opět navrhla ČRDM, která sdružuje 97 spolků dětí a mládeže se zhruba 200.000 členy a které v minulosti předsedal. Haken se zabývá agendou sociálního podnikání, životního prostředí nebo SMART cities. Ungermana nominovala Nadace Zemědělské fórum, jejímž zakladatelem je Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů ČR. Dubravská byla nominována Agrární komorou ČR.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš neziskovky Česká republika EU (Evropská unie) Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy