Nová vlna antisemitismu: Svět se potýká s nenávistí, ČR problémy nemá, tvrdí Babiš

Svět včetně Evropy se potýká nejen s novou vlnou antisemitismu, ale obecně s projevy nenávisti. Česká republika může jít v této oblasti příkladem, nemá tak zásadní problémy jako například Francie. Novinářům to dnes před odletem na vzpomínkovou akci u příležitosti 75. výročí osvobození vyhlazovacího tábora v Osvětimi řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Dodal, že chce rozvíjet památník v pražských Bubnech, odkud odjížděly transporty Židů do koncentračních táborů.

Babiš řekl, že akce v Polsku je mimořádně důležitá z hlediska toho, že v Evropě se objevují nové vlny antisemitismu. Připomněl, že podobné akce, jako se dnes koná v Polsku, se zúčastnil minulý týden v Izraeli. "Tam to bylo na celosvětové úrovni, zde je to na úrovni evropských státníků. Mimoevropské země jsou zastoupeny na úrovni velvyslanců," řekl novinářům na letišti.

Je Mezinárodní den památky obětí holocaustu 2020. Nikdy nezapomenu a prosím o totéž i Vás. #NotOnMyWatch pic.twitter.com/axyRlms03l

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) January 27, 2020

Premiér dodal, že po návratu z Jeruzaléma se vrátil k tématu pomníku v Bubnech, kde je od roku 2015 socha Brána nenávratna od sochaře Aleše Veselého. "Od té doby se ale tohle místo nikam neposunulo a já chci, aby tady vznikl moderní prostor s expozicí a kulturním centrem, kde se budou lidi potkávat a vzdělávat," uvedl Babiš na facebooku.

S ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) se proto domluvil na zřízení příspěvkové organizace Památník Šoa Praha. "Který to zaštítí, podobně jako třeba existuje pod ministerstvem kultury Památník Lidice," uvedl Babiš. Perspektivně by si představoval něco podobného i v terezínské pevnosti, dodal.

Pražský magistrát zahájil přípravu na výběrové řízení na zhotovitele Památníku ticha na nádraží Praha-Bubny loni na konci května. Předpokládané náklady na vybudování památníku a expozic činí zhruba 150 milionů korun. Na financování se podílí pražský magistrát s ministerstvem kultury. Projekt by měl být podle informací z loňského roku dokončen v roce 2021. S myšlenkou přebudování nádraží na Památník ticha přišel před několika lety filmový dokumentarista a ředitel obecně prospěšné společnosti Památník Šoa Praha Pavel Štingl, který se nyní obrátil na Babiše.

Česko podle Babiše může být vzorem pro další evropské země. "Myslím, že u nás nemáme žádné zásadní antisemitské projevy," uvedl. Světoví státníci si podle něj v Izraeli slíbili, že budou společně proti projevům antisemitismu, rasismu a nenávisti bojovat. "V každé zemi je to jinak, v tomto směru nemáme v Česku až tak zásadní problém jako třeba ve Francii," dodal.

Související

policie

Tři opilí muži vykřikovali v centru Prahy rasistická hesla

Pražští strážníci v pondělí zadrželi tři muže, kteří podle svědka vykřikovali rasistická hesla v Maiselově ulici v centru hlavního města. Protože měli podle provedených dechových zkoušek mezi 2,4 a 2,74 promile alkoholu v krvi, odvezla je hlídka do protialkoholní záchytné stanice. Městská policie to dnes uvedla na svém webu. Případem se nyní zabývají pražští policisté, řekla ČTK jejich mluvčí Eva Kropáčová.

Více souvisejících

Antisemitismus Andrej Babiš židé Česká republika

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy