Babišovy problémy nekončí? Nejvyšší státní zástupce zřejmě obnoví jeho trestní stíhání

Státní zástupce Jaroslav Šaroch spolu s městským státním zástupcem Martinem Erazímem zastavil trestní stíhání předsedy vlády Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se může opřít o rozsudky Soudního dvora EU, které zpochybňují závěry, ke kterým dospěl žalobce Šaroch. Nejvyšší státní zástupce v průměru vrací zhruba třetinu případů k došetření.

Jaroslav Šaroch ve svém usnesení o zastavení trestního stíhání konstatoval, „že úmyslné jednání obviněných nelze kvůli nedostatku přímých důkazů prokázat, ačkoli klíčové osoby podle něj jednaly vědomě účelově“.

Šaroch se opírá mimo jiné o nedostatečné důkazy při posuzování, zda společnost Farma Čapí hnízdo byla propojená s holdingem Agrofert, a nemohla tak být vnímána jako malý a střední podnik, který jediný měl na dotaci nárok, napsal server Euro.

Podle informací týdeníku Euro z několika zdrojů státního zastupitelství je však velmi pravděpodobné, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve spolupráci s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou obnoví trestní stíhání Andreje Babiše a věc vrátí zpět Městskému státnímu zastupitelství k došetření.

Šaroch bude pak vázán právním názorem, který vysloví ve svém rozhodnutí nejvyšší státní zástupce. Je povinen provést úkony, které mu nejvyšší státní zástupce nařídí. Bradáčová sama usnesení o zastavení trestního stíhání zrušit nemůže.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Čapí hnízdo Vláda ČR Hnutí ANO premiér ČR Nejvyšší státní zastupitelství Pavel Zeman Jaroslav Šaroch (žalobce) státní zástupci

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Školačky v Kutné Hoře rozrušila hodina s psycholožkou. Zasahovala záchranka

Neobvyklý incident se ve čtvrtek dopoledne stal na SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře. Do školy museli přijet záchranáři kvůli kolapsu několika žákyň během intervence školní psycholožky ohledně špatných vztahů ve třídě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy