Odklad nájmů? Opoziční senátoři nesouhlasí, posílají Ústavnímu soudu stížnost

Část senátorů posílá Ústavnímu soudu stížnost na zákony o nájemném, které vláda přijala v době legislativní nouze jako jedno z opatření na pomoc ekonomice v době koronavirové epidemie. Senátoři opozičních klubů TOP 09, STAN, ODS, KDU-ČSL a SEN21 chtějí, aby vláda pomoc neřešila protiústavně na úkor majitelů.

Senátor Tomáš Czernin (TOP 09) dnes informoval, že získal pod iniciativu podpisy dalších 30 kolegů a podal ústavní stížnost s podporou více než třetiny Senátu. Na podání spolupracuje s Občanským sdružením majitelů domů.

Advokátka Hana Marvanová, která podání vypracovala, v návrhu výroku navrhuje soudu odklad zrušení až k 31. prosinci letošního roku.

"Navrhujeme, aby soud konstatoval protiústavnost k 31. prosinci 2020 tak, aby vláda měla prostor protiústavní stav napravit způsobem, kdy by nebyla dotčena ústavou garantovaná práva skupiny obyvatel. Jsem přesvědčena, že ani nouzový stav neopravňuje vládu a Parlament k tomu, aby schvaloval protiústavní zákony," uvedla Marvanová v tiskové zprávě.

Czernin zopakoval, že napadené zákony jsou protiústavní. Stát podle něj jich prostřednictvím naprosto rezignuje na svou ústavní povinnost poskytnout zasaženým osobám (nájemcům) účinnou pomoc. Současně pronajímatelům omezuje vlastnické právo bez náhrady. "To jsou povinnosti, které vyplývají z Listiny práv a svobod a jsou pro stát naprosto závazné," uvedl. Stížnost považuje za poslední instrument, kterým lze zabránit spuštění nespravedlivého řetězového efektu, na jehož konci může stát smršť oprávněných žalob ze strany pronajímatelů.

Nájemníci bez příjmů nebudou moct podle normy dostat výpověď kvůli tomu, že v důsledku epidemie koronaviru nebudou schopni nejdéle do konce července platit nájemné. Dlužné nájemné ale budou muset splatit do konce letošního roku. Zákon schválila Sněmovna přes názor Senátu, který podal návrh, aby stát ručil pronajímatelům za 80 procent dlužného nájmu firem.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Tomáš Czernin Hana Marvanová nájemné Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy