ODS chce navýšit podporu pro živnostníky, lidovci žádají vládu o masivnější podporu ekonomiky

Opoziční ODS chce dnes formou pozměňovacího návrhu k předloze projednávané v Senátu prodloužit pomoc pro živnostníky postižené opatřeními proti epidemii koronaviru do konce června. Návrh počítá s postupným navyšováním denní částky z dubnových 500 korun na den, přes 700 korun na den v květnu po 900 korun na den v červnu.

Návrh představil před jednáním horní parlamentní komory předseda senátního klubu ODS Martin Červíček.

Návrh podle občanských demokratů reaguje na vládní plány na postupné rozvolňování omezení přijatých kvůli epidemii. Ty počítají s pozvolným otevíráním ekonomiky podle rizikovosti jednotlivých aktivit. Například kadeřnictví by tak měla být otevřena až mezi posledními na konci května. I když vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) počítá s dalšími kompenzacemi, dosavadní vládní opatření včetně podpory živnostníků jsou naprogramovaná ke konci dubna.

"Není přípustné, aby možnost čerpat kompenzační bonus byla pouze do konce dubna. Osoby samostatně výdělečně činné nepotřebují drobnou almužnu, ale skutečnou pomoc," uvedl Červíček. Vláda podle něj diskriminuje některé skupiny občanů prostřednictvím svých nařízení.

Podporu živnostníkům a dalším osobám samostatně výdělečně činným ve formě jednorázového příspěvku 25.000 korun jako kompenzaci dopadů krize související s koronavirem podepsal minulý týden prezident Miloš Zeman. O takzvaný kompenzační bonus bude možné požádat do konce června, finanční správa začala žádosti přijímat před velikonočními svátky.

Ministerstvo financí odhaduje, že státní pokladnu opatření vyjde až na 17,5 miliardy korun. Příspěvek 500 korun denně je určen především těm, koho ekonomicky poškodila situace kolem epidemie koronaviru. Vyplácet se bude za období od 12. března do 30. dubna.

Lidovci žádají vládu o masivnější podporu lidem i firmám postiženým restrikcemi kvůli epidemii koronaviru, a to i za cenu zvýšení schodku státního rozpočtu. Rozsáhlejší okamžitá pomoc zabrání růstu výdajů v budoucnu kvůli zvýšené nezaměstnanosti, řekl dnes předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. 

"Pokud pomůžeme v těchto měsících, nebudeme to muset řešit v následujících letech politikou zaměstnanosti, což by nás stálo násobně víc," uvedl Jurečka na tiskové konferenci na internetu. Lidovci podle něj předloží novely zákonů, které umožní zvýšit ošetřovné na 80 procent vyměřovacího základu ze současných 60 procent, zajistí státní podporu i lidem pracujícím na dohodu nebo těm, kdo provozují živnost jen jako vedlejší pracovní činnost, a předloží návrh, aby stát hradil podnikatelům, jejichž provozovny svým nařízením uzavřel, až 70 procent nájemného.

Podobné návrhy lidovci předkládali, už když se projednávala ve Sněmovně vládní ekonomická opatření pro řešení následků epidemie koronaviru. Úpravy ale tehdy menšinový kabinet ANO a ČSSD tolerovaný KSČM nepodpořil.

KDU-ČSL také bude chtít po vládě záruky toho, že současné programy podpory budou pokračovat i po 30. dubnu, protože podle vládního harmonogramu postupného návratu k běžnému životu bude řada podniků zavřená i po tomto datu. Chtějí i prodloužení kurzarbeitu, což je opatření, které má motivovat firmy, aby nepropouštěly zaměstnance.

Jurečka dnes také vyzval vládu k podpoře českého průmyslu, která by vedla k vytváření nových pracovních míst. "Chceme, aby vláda představila plán masivních investic do nových oborů, které mohou naši ekonomiku rychle a zásadně nastartovat," řekl. Jako příklad perspektivních oborů zmínil tuzemské firmy zaměřené na nanotechnologie.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS živnostníci Martin Červíček Senát ČR Vláda ČR Marian Jurečka (KDU-ČSL) KDU - ČSL

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy