Opozice chce jednat o řešení epidemie připraveni, Babiš ji odmítl

Lídři opozičních stran, které mají hejtmany, jsou připraveni k dalším jednáním o postupu při řešení epidemie covidu-19 s vládou. Sdělili to dnes ČTK. K jednání vlády a opozičních stran, které mají největší zastoupení v Asociaci krajů, vyzval dnes šéf asociace Martin Kuba (ODS). Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) však nyní musí konec nouzového stavu a další podobu boje s epidemií vyřešit pouze vláda s hejtmany.

Sněmovna tento týden odmítla žádost vlády, aby nouzový stav pokračoval i po neděli. Kabinet považuje opatření, která může bez stavu nouze od pondělí vyhlašovat, za nedostatečná. O situaci jednal s hejtmany v pátek, další videokonference se uskuteční dnes večer. "Situace, která vznikla nedohodou vlády a opozice ve Sněmovně, staví hejtmany do role, kdy máme být těmi, kteří během 48 hodin rozhodnou, jestli je, nebo není třeba nouzový stav," uvedl Kuba. Označil to za systémově nesprávné řešení.

Předseda ODS Petr Fiala ČTK napsal, že občanští demokraté se svými hejtmany postupují společně. "K dalším jednáním jsem vládu vyzýval opakovaně, situaci je potřeba řešit. Na jednání jsem samozřejmě připraven," uvedl Fiala.

Jednat je připraven také předseda lidovců Marian Jurečka. "Požádal jsem již včera (v pátek) premiéra, ať jsme přítomni na včerejším jednání s hejtmany. Já jsem připraven jednat, protože jen jednání je cesta, jak najít dobré řešení," uvedl. Jednání by se mělo podle něj týkat zástupců vlády, hejtmanů a předsedů stran, kteří jsou ochotni sednout k jednacímu stolu. "Za KDU-ČSL je takové jednání jedinou cestou k řešení," dodal.

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan ČTK napsal, že spolu s šéfem Pirátů Ivanem Bartošem vyzýval premiéra k jednání už v pátek, ale bez odezvy. "Sliby premiéra, že je ochoten jednat, se nenaplnily. Musíme všichni, i pan premiér, překonat svá ega," uvedl Rakušan. Vyjádření Pirátů, které v Asociaci krajů zastupuje pražský primátor Zdeněk Hřib, ČTK shání.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) opozice Martin Kuba Andrej Babiš Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy