Opozice dává protahováním schůze najevo, že vládě půjde po krku, tvrdí odborník

Opozice dává protahováním sněmovní schůze k vyslovení důvěry kabinetu Petra Fialy (ODS) najevo, že půjde vládě tvrdě po krku. Na dotaz ČTK to uvedl politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Podle Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity v Brně má Česko silně improvizovanou parlamentní kulturu, což aktuální jednání potvrzuje.

Po rekordně dlouhém jednání se Sněmovna vrátí k žádosti vlády o vyslovení důvěry dnes večer. Poslanci začali bod projednávat ve středu ráno a schůzi přerušili dnes kolem 07:00. Po dnešní mimořádné schůzi k financování vládního hnutí Starostové a nezávislí (STAN) by se měli k dalšímu jednání dostat v 18:00. Kdy se bude o důvěře hlasovat, není známo. Na zasedání vystoupily s kritickými projevy desítky opozičních poslanců ANO a SPD. Pětikoalice složená z ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN důvěru díky své většině 108 hlasů pravděpodobně získá.

Kromě snahy být vidět v televizním přenosu schůze existuje podle Mlejnka další důvod, proč opozice jednání protahuje. Ví totiž, že kabinet důvěru získá, ale protahováním vysílá signál o své potenciální síle. "Signál vládě i voličům, že půjde vládě tvrdě po krku. Čemuž slouží i otevření kauzy financování hnutí STAN," uvedl. Považuje to za součást boje o přízeň voličů.

Hlasování o důvěře vyvolává velkou veřejnou a mediální pozornost, pro opozici jde o ideální příležitost být vidět, míní Kopeček. "Cena za tuto performanci v podobě noční debaty či únavného protahování jednání tak z hlediska opozice dává smysl. Přerušení schůze a vložení bodu o financování STAN (bez ohledu na jen nepřímý vztah k otázce důvěry vládě) dává smysl právě a jen z hlediska přitažení co největší pozornosti," poznamenal.

Česko má podle něj Parlament projevů, což v Evropě není nic výjimečného. "Vedle toho má Česko tradičně silně improvizovanou parlamentní kulturu. To, jak toto jednání probíhá, to naprosto potvrzuje," dodal Kopeček.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy