Opozice nesouhlasí s postojem vlády, že Rusko není hrozbou při dostavbě Dukovan

Část opozice se s vládou liší v názoru na to, zda je účast Ruska v připravovaném tendru na nový blok dukovanské jaderné elektrárny bezpečnostní a geopolitickou hrozbou. Vláda účast ruských firem ve výběrovém řízení jako riziko nevnímá.

Po jednání předsedů sněmovních stran s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO) to řekl předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Účast Ruska v tendru odmítají také Piráti, ODS, lidovci a TOP 09. Podle dřívějších informací by s ní naopak neměla problém SPD a komunisté.

Vicepremiér Havlíček po dnešním jednání uvedl, že Čína je pro všechny politické strany nepředstavitelným hlavním dodavatelem jaderného bloku v Dukovanech. Vyloučení Číny z tendru je tak podle něj velmi pravděpodobné. "Poprvé jsem na vlastní uši slyšel z úst pana premiéra, že Čína a čínský uchazeč je něco, s čím vláda nepočítá," potvrdil Rakušan. Havlíček už dnes jednal i se zástupci zaměstnavatelů a odborů. Ti žádají pozvání všech zájemců, což by podle nich snížilo cenu.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že strana prosazuje, aby byla stanovena fixní cena celého projektu. "Projekt by měl být dodán za fixní cenu a na klíč, aby nedošlo k předražení a negenerovala se další vícepráce. A to z pohledu občanů nejdůležitější je zastropování maximální výkupní ceny v zákoně tak, aby se případné prodražení nedotklo peněženek našich občanů," uvedl Bartoš.

Možné vyřazení Číny je podle předsedy ODS Petra Fialy pozitivní zprávou, je však i proti oslovení firem z Ruska. Podle něj je i tato země pro Česko bezpečnostní hrozbou. Stejný názor zastávají zástupci KDU-ČSL a TOP 09. Fiala odmítá i zapojení Ruska v subdodavatelské pozici. Prioritou vlády by podle něj pak mělo být také rychlé zahájení tendru, odklad až na období po volbách by podle něj znamenal zdržení až o dva roky.

O dalším pokračování tendru se podle Havlíčka rozhodne v následujících týdnech. Klíčová budou také jednání i s energetickou firmou ČEZ. Ministr připomněl, že stát by se nově mohl podílet na financování výstavby v Dukovanech ze 100 procent, a to v případě, že by zapojení ČEZ bylo příliš drahé. To vyhodnotí znalecký posudek. Dříve se hovořilo o variantě financování 70 procent ze strany státu a zbylých 30 procent od ČEZ.

Případným vyloučením Číny se tak pozměnily některé varianty možných scénářů. Mezi ty nyní patří pozvání tří uchazečů ze zemí EU a NATO bez Číny i Ruska. Dále doplnění tří zemí o Rusko, které by se stalo subdodavatelem některé části stavby nebo pozvání všech čtyř účastníků. Další variantou je odložení výběrového řízení až po letošních sněmovních volbách.

Model financování nového jaderného bloku v Dukovanech na Třebíčsku zhruba za šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun) schválila česká vláda loni. Stát a ČEZ uzavřely smlouvy k plánovanému novému dukovanskému bloku na konci loňského července. Havlíček a Beneš podepsali vedle zastřešující dohody také smlouvu, která definuje územní povolení k umístění stavby a stanovuje termíny výběru dodavatele stavby. Beneš tehdy řekl, že pořadí uchazečů o stavbu nového bloku by firma ráda měla na konci roku 2022.

Mezi možnými uchazeči dukovanského tendru jsou podle dostupných informací ruský Rosatom, čínská společnost CGN, severoamerická společnost Westinghouse, francouzská EdF a jihokorejská firma KHNP.

Související

Markéta Pekarová Adamová

Opozice se zastala ČNB. Ocenila nepolitické chování

Česká národní banka se podle opozičních politiků oslovených ČTK zachovala při dnešním zvýšení základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta jako nezávislá instituce. Předseda Pirátů Ivan Bartoš, šéf lidovců Marian Jurečka i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v té souvislosti kritizují, že se rozhodnutí banky snažili ovlivnit premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
Vláda ČR

Opoziční koalice apelují na vládu, aby uznávala protilátky

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) opět vyzvala vládu, aby začala u lidí zjišťovat hladinu protilátek na koronavirus. Zástupci stran to řekli na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. Také koalice Pirátů a hnutí STAN apeluje na uznávání protilátek jako dokladu o bezinfekčnosti, což uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Více souvisejících

opozice Jaderná elektrárna Dukovany Vláda ČR Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) ODS KDU - ČSL top 09 Ivan Bartoš (Piráti)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy