Opoziční expertní tým připravil vlastní protiepidemický systém

Expertní tým opozičních ODS, KDU-ČSL, TOP 09 připravil vlastní verzi protiepidemického systému PES. Pro opatření v mírnějších stupních by nebyl třeba nouzový stav. Na dnešní tiskové konferenci kontury systému představil poslanec TOP 09 Dominik Feri. Takzvaný anticovid tým chce svůj návrh předložit ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO).

Podle systému, který vytvořil resort zdravotnictví, je i v prvním, nejmírnějším stupni rizika, pro opatření nutný nouzový stav. Opozice v návrhu zavádí i takzvaný nultý stupeň, zároveň pro první, druhý a částečně i třetí stupeň není stav nouze potřeba. U třetího stupně je potřeba v případě, že se v něm nacházejí alespoň dvě třetiny krajů.

Podle Feriho taková úprava umožňuje krajským hygienickým stanicím a ministerstvu aplikovat lokální opatření namísto celoplošných, a to nikoli podle krizového zákona, nýbrž podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Návrh podle něj také není diskriminační vůči maloobchodu, vyhýbá se situaci, kdy mohou být otevřená nákupní centra a malé obchody nikoli. Zároveň zavádí přechodové stupně pro situace, kdy by skóre PES bylo na hraně mezi dvěma stupni.

Rizikové skóre vládního PES se dlouho drželo na 57 bodech. V neděli ale vzrostlo na 62 bodů a od pondělí je na 64 bodech. Čtvrtý stupeň pohotovosti začíná od 61 bodů. Pokud je index rizika PES tři a více dnů vyšší než úroveň současného stupně pohotovosti, měla vláda podle metodiky PES přechod na vyšší stupeň zvážit. Blatný ale v pondělí řekl, že ministerstvo zatím nenavrhuje přechod do čtvrtého stupně. Zároveň ale ode dneška částečně zpřísnilo opatření oproti krokům daným tabulkou opatření PES pro třetí stupeň.

Poslanec ODS Martin Baxa vládu vyzval, aby předložila jasné scénáře ohledně plošného očkování obyvatelstva. Týkají se logistiky, harmonogramu a komunikace. Vláda svoji strategii očkování schválila v pondělí. Česko má podle ní objednanou prostřednictvím společných smluv Evropské unie vakcínu proti covidu-19 pro 6,9 milionu obyvatel. Očkování bude hrazené z veřejného zdravotního pojištění a bude dobrovolné. Podle Baxy je strategie ale nedostatečná.

Senátor Lumír Kantor (KDU-ČSL) uvedl, že tým odešle Blatnému sjednocená pravidla návštěv ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Podle materiálu by měla být definována takzvaná nepostradatelná návštěva, jež bude mít přístup k hospitalizovanému nebo seniorovi v domově v případě, že nemá covid-19.

Související

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Více souvisejících

Dominik Feri (TOP 09) ODS KDU - ČSL top 09 Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy